Για πολλούς η λέξη ουίσκι είναι συνυφασμένη με τη λέξη «Scotch», δηλαδή με το σκοτσέζικο ουίσκι. Ωστόσο, όταν μιλάμε για ουίσκι, δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε και στο ιρλανδέζικο ουίσκι. Κρατάει χρόνια αυτή η «κόντρα». Λέγεται, μάλιστα, ότι οι Ιρλανδοί πρόλαβαν τους Σκοτσέζους στην παραγωγή ουίσκι.

Και πράγματι, έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται για την πρωτιά, καθώς η πρώτη άδεια που δόθηκε ποτέ για απόσταξη ουίσκι ήταν στο ιρλανδέζικο ουίσκι εν έτει 1608. Οι ίδιοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι παρήγαγαν κι έπιναν ουίσκι δύο αιώνες νωρίτερα, δηλαδή τον 14ο αιώνα.

Η διαχρονική κόντρα τους, ωστόσο, δεν περιορίζεται στο ποια χώρα διαθέτει την παλαιότερη παράδοση στην παραγωγή ουίσκι. Εκεί που οι Σκοτσέζοι λένε «whisky», οι Ιρλανδοί απαντούν  με «whiskey». Λέγεται ότι η προσθήκη του «e» έγινε από Ιρλανδούς οινοπνευματοποιούς στα τέλη του 19ου αιώνα στην προσπάθεια να διαφοροποιήσουν το ουίσκι τους από το σκοτσέζικο. Επιπλέον, οι Σκοτσέζοι χρησιμοποιούν διπλή απόσταξη, ενώ οι Ιρλανδοί τριπλή, προσδίδοντας στο ουίσκι τους ένα διαφορετικό γευστικό προφίλ. Η τριπλή απόσταξη είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα δύο ουίσκι, καθώς αφήνει το τελικό προϊόν πιο διαυγές και ελαφρύ στη γεύση.

Το μεγαλύτερο σε πωλήσεις ιρλανδέζικο ουίσκι είναι το Jameson, το οποίο παράγεται από το καλύτερο κριθάρι της Ιρλανδίας και κρυστάλλινο νερό και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παλαίωση bourbon και sherry. Με ιστορία που πάει 239 χρόνια πίσω, όταν ο John Jameson ίδρυσε την ποτοποιία του στο Δουβλίνο το 1780, το Jameson θεωρείται σήμερα το αγαπημένο ιρλανδέζικο ουίσκι παγκοσμίως, ταξιδεύοντας κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες.

Από τις λίγες εταιρείες που πειραματίζονται και πρωτοπορούν, η Jameson παρουσίασε πριν από μερικά χρόνια το Jameson Caskmates, το οποίο συνδυάζει αρμονικά δύο παραδόσεις για τις οποίες φημίζονται οι Ιρλανδοί: το ουίσκι και τη μαύρη μπίρα. Πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα, οι εργάτες στα μηχανουργεία ατμομηχανών κατανάλωναν μετά το τέλος μιας κουραστικής μέρας μπίρα, για να σβήσουν τη δίψα τους, και ουίσκι για να χαλαρώσουν.

Αντλώντας έμπνευση από την ιστορική αυτή συνήθεια, ο Dave Quinn (Master Distiller του Jameson) και ο Shane Long (Μaster Brewer της μικροζυθοποιίας Franciscan Well), αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον Δεκέμβριο του 2013 κάτι πρωτοποριακό. Ο Dave Quinn έστειλε μερικά βαρέλια Jameson στη Franciscan Well, η οποία τα χρησιμοποίησε για τη διαδικασία παλαίωσης της στουτ μπίρας της. Τα βαρέλια επιστράφηκαν αργότερα στο αποστακτήριο της Jameson και χρησιμοποιήθηκαν στο τελευταίο στάδιο παλαίωσης μικρής ποσότητας Jameson Irish Whiskey, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Jameson Caskmates, το οποίο συνδυάζει το μαλακό και ελαφρύ προφίλ του Jameson Irish Whiskey με τον κρεμώδη χαρακτήρα και τα πλούσια αρώματα της στουτ μπίρας Franciscan Well.

H τελευταία έκδοση της σειράς είναι το Jameson Caskmates IPA, που προέκυψε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το καινούριο ουίσκι της οικογένειας Jameson συνδυάζει αρμονικά τη γλυκύτητα του Jameson και την αναζωογονητική νότα των εσπεριδοειδών του λυκίσκου.