Μιλώντας για Gin ή τζιν, το μυαλό, θέλοντας και μη, πάει στην Αγγλία. Και όχι αδίκως αφού πρόκειται για το εθνικό ποτό της χώρας.

Την περίοδο του Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν το τζιν στη δυτική Ευρώπη ως φάρμακο. Στη συνέχεια αξιοποιήθηκε στις βρετανικές αποικίες ως προσθετικό σε φαρμακευτικά διαλύματα για την πρόληψη της ελονοσίας και κάπως έτσι, με τη διάλυσή του σε ανθρακούχο νερό, φτιάχτηκε το πρώτο… τζιν & τόνικ!

Υπάρχουν οι φανατικοί οπαδοί του τζιν και αυτοί που το απορρίπτουν υποστηρίζοντας ότι βρίσκουν πικρή τη γεύση του. Όσοι το απορρίπτουν πιθανότατα αγνοούν ότι το απολαμβάνουν ήδη, αφού το τζιν αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα κοκτέιλ.

Το Negroni για παράδειγμα αποτελείται κατά ένα τρίτο από Campari, ένα τρίτο γλυκό βερμούτ, ένα τρίτο τζιν. Το ιδιαίτερα δημοφιλές Dry Martini φτιάχνεται με τζιν, αντί με βότκα. Το Gin Fizz φτιάχνεται με τζιν, lime ή λεμόνι, σόδα, ζάχαρη και προαιρετικά ασπράδι αβγού. Το Tom Collins έχει ως βάση χυμό λεμονιού, ζάχαρη, ανθρακούχο νερό και τζιν. Το Gimlet φτιάχνεται από τζιν και χυμό λάιμ και σιρόπι ζάχαρης.

Όσο για το μυστικό για να φτιάξετε το τέλειο τζιν & τόνικ, υπάρχουν μερικά βασικά βήματα που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε για να πετύχετε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να παγώσετε το τζιν και να χρησιμοποιήσετε τονωτικό νερό από μπουκάλι που μόλις έχετε ανοίξει. Χρησιμοποιείστε ακόμη lime αντί λεμόνι.

Υπάρχουν διάφορα είδη τζιν. Η χαμηλότερη ποιότητα παράγεται χωρίς τη διεργασία επαναπόσταξης με τον τεχνητό αρωματισμό καθαρού οινοπνεύματος. Το αποσταγμένο τζιν παρασκευάζεται με την επαναπόσταξη αιθυλικής αλκοόλης και την προσθήκη καρπών αρκεύθου και άλλων βοτάνων. Το λονδρέζικο τζιν παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιθυλική αλκοόλη φυτικής προέλευσης, ενώ το άρωμά του εξάγεται με την επαναπόσταξη της αιθυλικής αλκοόλης, όπου προστίθενται βότανα και καρποί κωνοφόρων.

Σημειώστε ότι το τζιν είναι από τα αλκοολούχα ποτά με χαμηλή θερμιδική αξία, ενώ οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι η κατανάλωσή του με μέτρο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων πιστεύεται ότι  βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, άρα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κρασί, είναι διουρητικό, βελτιώνει την πέψη, βοηθά στην πρόληψη της ελονοσίας, χαλαρώνει τις αρθρώσεις, ενώ πιστεύεται ότι καταπολεμά μία σειρά από ασθένειες λόγω του άρκευθου που έχει πληθώρα φαρμακευτικών ιδιοτήτων. Αν λοιπόν δεν υπήρξατε μέχρι τώρα λάτρεις του τζιν, μια δοκιμή ίσως σας υποχρεώσει να αναθεωρήσετε και να δείτε με λίγη περισσότερη κατανόηση τους Άγγλους που το προτιμούν φανατικά!

Ελάτε στα καταστήματα μας Έγκωμης και Λινόπετρας 11/5/19 (14:00 – 19:00) και 12/5/19 (12:00 – 18:00) και δοκιμάστε Greenalls London Dry Gin & Wild Berry Gin, Whitley Neill Dry Gin και Opihr Oriental Spiced Dry Gin.