Είναι ιδανική συντροφιά στην παραλία, στο πάρτι πλάι στην πισίνα, στο happy hour μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο, αλλά και στις τεμπέλικες νύχτες στη βεράντα. Το απολαμβάνουμε συνήθως με την προσθήκη πάγου, lime και σόδας ή το «βάφουμε» ροζ -μια τάση που ξεπήδησε πέρσι και καλά κρατεί- προσθέτοντας pink grapefruit σόδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τζιν είναι ο βασιλιάς του καλοκαιριού μεταξύ των αλκοολούχων ποτών!

Τα αρώματα βοτάνων που αναδίδουν από ένα ποτήρι τζιν, έχουν σαγηνέψει πολλούς ανά το παγκόσμιο εκτός από τους Άγγλους, οι οποίοι πρώτοι ξεκίνησαν να το καταναλώνουν ως ποτό τον 17ο αιώνα. Προηγουμένως το τζιν ήταν ένα φάρμακο με την ονομασία Genever, το οποίο χρησιμοποιείτο για να θεραπεύει ρευματοπάθειες και διάφορα προβλήματα στο στομάχι και τη χολή. Το Genever προέκυψε από τους πειραματισμούς του Ολλανδού καθηγητή Ιατρικής Φρανσίσκους Σίλβιους, ο οποίος προσπαθούσε να φτιάξει ένα φάρμακο για το στομάχι, αξιοποιώντας τις διουρητικές ιδιότητες των μούρων αρκεύθου.

Οι Άγγλοι γνώρισαν και λάτρεψαν το Genever κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, καταφέρνοντας να το μεταφέρουν στην Αγγλία και να το μετονομάσουν σε τζιν (gin), συστήνοντάς το πλέον ως ποτό. Το τζιν έγινε αρχικά δημοφιλές ανάμεσα στα χαμηλά στρώματα, ενώ με την αύξηση της τιμής του στα μέσα του 18ου αιώνα και τις βελτιώσεις στην απόσταξή του, μέχρι τον 19ο αιώνα αποτελούσε ένα ποτό υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στην υψηλή κοινωνία.

Το τζιν είναι αποτέλεσμα της απόσταξης δημητριακών και της προσθήκης καρπών αρκεύθου και διάφορων αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών κατά τη δεύτερη απόσταξη. Το μυστικό κάθε παραγωγού είναι η επιλογή των αρωματικών που χρησιμοποιεί, που προσδίδουν στο τζιν ένα διαφορετικό αρωματικό προφίλ. Τα τζιν υψηλής ποιότητας περιέχουν συνήθως από έξι μέχρι 10 είδη βοτάνων. Μερικά από τα αρώματα που θα εντοπίσετε σε ένα ποτήρι τζιν είναι ο κόλιανδρος, ο κέδρος και διάφορα εσπεριδοειδή και άνθη.

Οι διαφορές στη βοτανικότητα, στην ένταση και τα αρώματα, είναι και ο λόγος που το τζιν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ποτό για τους mixologists, οι οποίοι το ενσωματώνουν σε διάφορα cocktail menus προσδίδοντας έναν διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε δημιουργία τους. Μερικά από τα πιο γνωστά κοκτέιλ που περιέχουν τζιν είναι το Negroni, το οποίο αποτελείται κατά ένα τρίτο από Campari, ένα τρίτο γλυκό βερμούτ κι ένα τρίτο τζιν και το περιβόητο Dry Martini.

Για να μη σας πιάσουν ποτέ αδιάβαστους θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά είδη τζιν, το London Dry Gin, το Plymouth Gin, το Old Tom Gin και το Genever ή Holland, ενώ σε περίπτωση που θέλετε να δείξετε ακόμη πιο… ψαγμένοι, σημειώστε ότι ήταν το αγαπημένο ποτό του Λόρδου Βύρωνα, του Φιτζέραλντ και του Χεμινγουέι.

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε μία ποικιλία από gin στις καλύτερες τιμές. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο