Αν και νηστίσιμο, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι ίσως ένα από τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων. Το μενού ξεκινά με λαγάνες, ταραμά, ταχίνι, συνεχίζεται με θαλασσινά και διάφορα λαχανικά και ολοκληρώνεται πάντα με μακεδονικό χαλβά, το γλυκό με την ιδιαίτερη γεύση και υφή, που δεν λείπει ποτέ από το πρώτο τραπέζι της Σαρακοστής.

Η παράδοση του σουσαμένιου χαλβά πέρασε στο τραπέζι της σαρακοστιανής νηστείας τα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τους πρόσφυγες να μεταφέρουν στην Ελλάδα την τέχνη της παρασκευής του. Επειδή αρχικά διαδόθηκε κυρίως στη Μακεδονία, επικράτησε η ονομασία «μακεδονικός χαλβάς». Η αρχή, λένε, έγινε από τρία αδέρφια το 1924, όταν έστησαν μια μικρή επιχείρηση στην Πλατεία Άθωνος στη Θεσσαλονίκη, όπου άλεθαν το σησάμι σε μυλόπετρες για να βγει το ταχίνι, που αποτελεί και την πρώτη ύλη του χαλβά. Βέβαια, ο χαλβάς στη νέα εποχή, κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές. Θα τον βρείτε στην αγορά με γεύση μπισκότο ή κακάο, με αμύγδαλα, καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης, είτε μακεδονικό, είτε λιβανέζικο.

Η μεγάλη αξία του σησαμένιου χαλβά, βέβαια, δεν είναι στη γεύση, ούτε στην εμφάνισή του. Η αξία του κρύβεται στα συστατικά του. Ο σπόρος του σουσαμιού παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για μία μακρά περίοδο νηστείας όπως αυτή της Σαρακοστής, ενώ έχει πολλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ο μακεδονικός χαλβάς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να καταπολεμήσει τη χοληστερίνη και έχει αντιυπερτασική και αντιγηραντική δράση.

Το σουσάμι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και είναι πλούσιο σε θρεπτικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν κατά του γήρατος, χάρη στα δύο κύρια συστατικά του σησαμόσπορου, τη σησαμίνη και τη σησαμινόλη. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του λίπους του χαλβά είναι μονοακόρεστο και πλούσιο σε Ω-9 λιπαρά.

Την επόμενη φορά που θα είστε διστακτικοί για το αν θα απολαύσετε την επιτομή του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, απλά θυμηθείτε ότι μαζί με τη ζάχαρη, ο σουσαμένιος χαλβάς έχει να σας δώσει τόσα άλλα. Χαλάλι οι θερμίδες!

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε μακεδονικό και λιβανέζικο χαλβά στις καλύτερες τιμές. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.