Το καλοκαίρι είναι κατά γενική ομολογία η εποχή της. Πρόκειται βεβαίως για ένα ποτό με φανατικούς υποστηρικτές, οι οποίοι το θεωρούν και το απολαμβάνουν ως ποτό παντός καιρού και κατά πάσα πιθανότητα έχουν απόλυτο δίκαιο. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι μάζες την αποζητούν κυρίως το καλοκαίρι.

Δεν είναι για να απορεί κανείς λοιπόν που καθιερώθηκε να γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μπίρας στην καρδιά του καλοκαιριού. Από το 2007, στην Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, ξεκίνησε να γιορτάζεται κάθε πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου η Διεθνής Μέρα Μπίρας. Σύντομα η γιορτή διεθνοποιήθηκε, με στόχο να φέρει κοντά φίλους για μια μπίρα και να ενώσει τον κόσμο κάτω από τη σημαία της μπίρας, αλλά και να τιμήσει όλους τους παραγωγούς μπίρας στον κόσμο.

Η μπίρα είναι ένα πανάρχαιο ποτό και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα κατασκευαζόταν και στον τόπο μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε οικισμό που ανάγεται στην εποχή του Χαλκού στην τοποθεσία Σκαλιά της Κισσόνεργας, ανακαλύφθηκε παρασκευαστήριο μπίρας!

Βέβαια, οι παγκόσμιες αναφορές για παρασκευή μπίρας ξεκινούν 5 με 6 χιλιάδες χρόνια πριν και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία! Η διαδικασία παρασκευής και τα συστατικά της μπίρας διαφοροποιήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις στο πέρασμα των χρόνων, μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα, οπότε καθιερώθηκε η χρησιμοποίηση του λυκίσκου και ο δούκας της Βαυαρίας Wilheim IV κατοχύρωσε διά νόμου τις προδιαγραφές παρασκευής μπίρας, με κύρια συστατικά το νερό, την βύνη και τον λυκίσκο.

Στην παγκόσμια αγορά μπορεί σήμερα να βρει κανείς μία μεγάλη ποικιλία από είδη μπίρας. Ξανθιές ή… μελαχρινές, λίγη σημασία έχει, αφού η κάθε μία έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρίσματα και χαρακτηριστικά. Οι τέσσερις βασικές κατηγορίες είναι οι αφροζύμωτες μπίρες Ale, οι βυθοζύμωτες μπίρες γνωστότερες ως Lager, οι μπίρες φυσικής ζύμωσης, αλλά και οι μπίρες με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά και με την προσθήκη άλλων συστατικών πέραν των παραδοσιακών .

Όσο για τη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να απολαμβάνουμε τη μπίρα, οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη με το είδος της και διαβεβαιώνουν ότι είναι μύθος ότι πρέπει να πίνουμε πολύ παγωμένη τη μπίρα, αφού με αυτόν τον τρόπο δεν αντιλαμβανόμαστε τη γεύση της. Μύθος και η… μπιροκοιλιά κατά τους ειδικούς, αφού η μπίρα σε λογικές ποσότητες δεν παχαίνει, σε αντίθεση με τα συνοδευτικά που πολλοί επιλέγουν. Άρα συνεχίστε να την απολαμβάνετε χωρίς τύψεις μεν, υπεύθυνα δε.

Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης μπίρας στην Κύπρο, αλλά και αύξηση των εξαγωγών τοπικών ειδών μπίρας. Τώρα ειδικά με την άνοδο της θερμοκρασίας, το βραδινό ραντεβού με ένα ποτήρι μπίρα στη βεράντα, επιβάλλεται και δεν αναβάλλεται.

Με αφορμή την Διεθνής Ημέρα Μπίρας, θα πραγματοποιηθούν γευστικές Δοκιμές στις Υπεραγορές μας στην Έγκωμη και στα Πολεμίδια ως ακολούθως:

  • Παρασκευή 02/08 13:00-19:00
  • Σάββατο 03/08 13:00-19:00

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από μπίρες ντόπιας και ξένης παραγωγής. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.