Αν είστε φίλος των γαλακτοκομικών, τότε η εβδομάδα από την Κυριακή της Αποκριάς (η πρώτη Κυριακή μετά την Τσικνοπέμπτη) έως την Καθαρά Δευτέρα θα είναι η χαρά σας. Τη λέμε και εβδομάδα «της Τυρινής» ή Τυροφάγου, αφού η εκκλησιαστική παράδοση θέλει να τρώμε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, αποφεύγοντας το κρέας, ώστε να εφοδιαστεί το σώμα με ενέργεια για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Στην Κύπρο, παραδοσιακά, την εβδομάδα της Τυρινής καταναλώνουμε άφθονα κυπριακά εδέσματα με βάση το γάλα και το τυρί, όπως τα πουρέκκια, οι ραβιόλες ή και τα λιγότερο «εμπορικά» τουμάτσια και το γαλότρι. Τα μεν πουρέκκια είναι ίσως η αποθέωση της κυπριακής ζαχαροπλαστικής: μέσα στη ζύμη τους μπαίνει αναρή, χαλούμι, κρέμα ή και πιο ευφάνταστη γέμιση όπως κιμάς, χόρτα, μανιτάρια, πλιγούρι, κολοκύθι προτού ψηθούν στο τηγάνι ή στη σάτζιη. Μάλιστα, παλιότερα, τα πουρέκκια τα έδιναν ως κεραστικό στους μασκαρεμένους που επισκέπτονταν τα σπίτια τις Απόκριες – κάτι σαν «trick or treat» σε κυπριακή εκδοχή του Halloween! Στα γλυκά της εποχής ξεχωρίζει επίσης η τσιππόπιττα, μια σπειρωτή πίττα με γέμιση από το καϊμάκι που σχηματιζόταν στο –λιπαρό αυτή την εποχή- γάλα μετά το άρμεγμα.

Όσο για τα ζυμαρικά, οι ραβιόλες είναι οι πλέον γνωστές ανάμεσά τους και μάλλον μας τις άφησαν (και καλά έκαναν!) οι Ενετοί φεύγοντας από το νησί, αφού τα παρόμοια γεμιστά ravioli είναι μέχρι σήμερα ένα από τα κορυφαία πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Συνηθέστερα οι ραβιόλες περιέχουν γέμιση από χαλούμι, αλλά μπορείτε να τις βρείτε εξίσου εύγευστες και με φρέσκια αναρή. Αυτές τις μέρες στο κυπριακό τραπέζι αφθονούν επίσης το γαλότρι, που είναι ζυμαρικά που αφού βράσουν, κάνουν ένα πέρασμα από βραστό γάλα με ζάχαρη προτού σερβιριστούν, ή τα τουμάτσια ή λαζανούθκια, τα μικρά τετράγωνα ζυμαρικά που σερβίρονται με άφθονο τρίμμα ή και μέλι, αργότερα στη νηστεία.

Όλα τα παραπάνω, σερβίρονται παραδοσιακά το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής, δηλαδή την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, που το λέμε και «Σήκωσες», γιατί αυτές τις μέρες «σηκώνουμε» ό,τι κρεατικό υπάρχει στο τραπέζι ενόψει νηστείας.

Καλόν Πάσκαν να φτάσουμεν!

Ετοιμάστε το τραπέζι των Αποκριών με αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις που θα βρείτε στις Υπεραγορές Αλφαμέγα. Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.