Συνήθως κάθε Κυριακή γκρινιάζουμε γιατί ακολουθεί η Δευτέρα. Η γκρίνια συνεχίζεται και τις πρώτες ώρες στο γραφείο, μέχρι να το χωνέψουμε καλά ότι η βδομάδα ξεκίνησε και να αρχίσει πάλι η αντίστροφη μέτρηση για την Παρασκευή.

Υπάρχει, όμως, μια Δευτέρα που όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία κάθε χρόνο: η Καθαρά. Εκείνη η μέρα που αν ο καιρός το επιτρέπει, είτε θα βγούμε στην αυλή, είτε θα πάμε στο κοντινότερο χωράφι ή στο πάρκο της γειτονιάς για να πετάξουμε χαρταετό, να φάμε και να πιούμε, να ξαναγίνουμε για λίγο παιδιά.

Πέρα, όμως, από τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο, το σεργιάνισμα των χαρταετών στον ουρανό και τα παραδοσιακά παιχνίδια, η Καθαρά Δευτέρα,  η πρώτη μέρα της σαρακοστιανής νηστείας, συνιστά μια ευκαιρία για να αφήσουμε πίσω μας κραιπάλες και οτιδήποτε λιπαρό και να καθαρίσουμε έτσι την ψυχή και το σώμα μας. Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση «θα κόψουμε τη μούττην της Σαρακοστής», η οποία συνδέεται ακριβώς με το νόημα της ημέρας. Η Σαρακοστή δεν πρέπει να έχει μύτη για να μη μυρίζεται τα ακάθαρτα φαγητά, δηλαδή τα λιπαρά, και να παραμείνει πιστή στη μεγάλη νηστεία που ακολουθεί.

Η προετοιμασία για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ξεκινά συνήθως μία μέρα πριν, με την αγορά όλων των απαραίτητων για το τραπέζι μας προϊόντων, όπως ο ταραμάς, το ταχίνι, οι ελιές, τα λαχανικά, τα θαλασσινά, οι ελιωτές και συνεχίζεται αυθημερόν, οπότε και προμηθευόμαστε φρεσκομυριστά κουλούρια και λαγάνες.

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και οι ρίζες του εντοπίζονται στα αρχαία χρόνια, αφού υπάρχουν αναφορές στη λαγάνα ακόμη και στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Μια άλλη θεωρία θέλει τους Ισραηλίτες να καταναλώνουν λαγάνα κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο υπό την καθοδήγηση του Μωυσή και τον  Μωσαϊκό Νόμο να επιβάλλει την κατανάλωσή της για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα.

Το πλακωτό αυτό ψωμί, πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι, δεν κατάφερε απλά να επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας. Η λαγάνα είναι τόσο δημοφιλής που δεν λογίζεται Καθαρά Δευτέρα χωρίς τη μυρωδιά και τη γεύση της. Πρωί, λοιπόν, της Καθαράς Δευτέρας, η πρώτη μας έγνοια είναι να προμηθευτούμε λαγάνες και κουλούρια που μόλις βγήκαν από τον φούρνο, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει μεγάλη αναμονή στην ουρά. Για τη λαγάνα, θα κάνουμε υπομονή!

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στις καλύτερες τιμές. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.