Καλοκαίρι ίσον θάλασσα. Θάλασσα ίσον διακοπές, χαλαρή διάθεση και ελαφριά γεύματα, κατά προτίμηση δίπλα στο κύμα. Ιδανικά, με φρέσκο ψάρι της ημέρας που να μυρίζει ακόμα λίγη αλμύρα. Τόση, που να τη σβήνει από τον ουρανίσκο το παγωμένο λευκό κρασάκι με την κάθε γουλιά, καθώς σκάει ο αφρός της θάλασσας πάνω στα βότσαλα που σιγοκαίνε υπό τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. Ψηθήκατε; (Εμείς πάντως καταλάβαμε επί του πρακτέου τι πάει να πει «φάτε μάτια ψάρια», καθώς κτυπάμε το πληκτρολόγιο.)

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να ζει κανείς σε νησί είναι η εύκολη πρόσβαση που έχει σε ψαρικά, είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα. Η θάλασσα μπορεί να μη σκάει στα πόδια μας κάθε μέρα, αλλά δεν απέχει και πολύ από την κάθε πόλη της Κύπρου. Ανεξαρτήτως πόλης διαμονής λοιπόν, το ψάρι αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής των κατοίκων του νησιού και έχει την τιμητική του, ιδιαίτερα κατά τη νηστεία του Δεκαπενταυγούστου.

Αν και οι Κύπριοι φημίζονται για την κρεατοφαγία τους, εντούτοις οι πλείστοι αγαπάνε το καλό ψάρι και δεν είναι λίγοι οι ερασιτέχνες που το ψαρεύουν κιόλας, με πολλή υπομονή και μεράκι. Αν τους ρωτήσεις θα έχει ο καθένας να σου πει δεκάδες ιστορίες από τις περιπέτειές του στη θάλασσα, τις μοναδικές τεχνικές που χρησιμοποιεί για καλύτερη ψαριά και σε ποια θάλασσα της περιοχής θα βρεις το καλύτερο ψάρι και πότε. Μπορεί να μην είναι όλοι τόσο σπουδαίοι ψαράδες όσο διατείνονται ότι είναι (φήμες λένε ότι οι ψαράδες και οι κυνηγοί έχουν μια δόση υπερβολής στις ιστορίες τους), αλλά σίγουρα όλοι τους είναι καλοφαγάδες του είδους.

Μπαρμπούνι, καλαμάρι, χταπόδι, κουρκούνα ή αλλιώς προσφυγούλα, μαρίδα, γαρίδες, σκάρος, βατί ή αλλιώς σαλάχι, τσιπούρα, πέστροφα λαβράκι, αθερίνα, μπακαλιάρος, όλα αποτελούν ιδανικές πρώτες ύλες για εξαίσια γεύματα. Πολλά από αυτά ψαρεύονται στις κυπριακές θάλασσες ή καλλιεργούνται σε ιχθυοτροφεία, ενώ τα υπόλοιπα εισάγονται από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, όλα τους μαγειρεύονται με πολλούς και ευφάνταστους τρόπους, φέρνοντας στο πιάτο μας γεύσεις καλοκαιριού. Μπορούν να καταναλωθούν ως ψαρόσουπα, ειδικότερα τον χειμώνα, αλλά και ως τηγανιτά, στον φούρνο και στη σχάρα, με συνοδευτικά από πατάτες, λαχανικά και δροσιστικές σαλάτες.

Ο ήλιος καίει, άστε το ψάρεμα στους επαγγελματίες! Απολαύστε νόστιμα γεύματα από ψαρικά, που θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία στις Υπεραγορές Αλφαμέγα. Δείτε όλες τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.