Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για την καταγωγή του, ακόμη και για τον τρόπο γραφής του στην αγγλική γλώσσα. Λέγεται ότι το πρώτο ουίσκι παρασκευάστηκε στην Ιρλανδία, τέλη του 11ου αιώνα, ωστόσο, η πρώτη αναφορά γραπτώς για την παρασκευή του εντοπίζεται σε σκωτσέζικα αρχεία το 1494. Επιπρόσθετα, η γραφή «whisky» παραπέμπει σε σκωτσέζικα ή καναδέζικα ουίσκι, ενώ μιλώντας για «whiskey» εννοούμε ιρλανδέζικο ή αμερικάνικο ουίσκι. Η λέξη, πάντως, φαίνεται να έχει κέλτικες ρίζες και είναι παραφθορά του uisqe beatha, που σημαίνει νερό της ζωής.

Για αυτό που δεν υπάρχει η παραμικρή διαφωνία, όπως και αν το γράφει (ή το πίνει) κανείς, με πάγο ή χωρίς, είναι ότι το ουίσκι είναι ο βασιλιάς των αποσταγμάτων. Και ενώ Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι διεκδικούν την πρωτιά, λέγεται ότι αμφότεροι έμαθαν την τέχνη της απόσταξης από τους Άραβες και τους Κινέζους, περί τις αρχές του έκτου αιώνα μ.Χ.

Όπως συμβαίνει και με άλλα αλκοολούχα ποτά, το ουίσκι χωρίζεται σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες. Το ουίσκι παρασκευάζεται από τη ζύμωση και απόσταξη βύνης δημητριακών (συνήθως κριθάρι, καλαμπόκι, σιτάρι, σίκαλη ή ρύζι). Ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια και χωρίζεται σε διαφορετικά είδη.

Το malt παράγεται αποκλειστικά με βάση τη βύνη κριθαριού, τη μαγιά και το νερό από μόνο ένα αποστακτήριο, ενώ αν χρησιμοποιηθούν διαφορετικών ειδών σιτηρά, τότε ανήκει στην κατηγορία grain whisky. H τρίτη κατηγορία, το blended whisky, αναφέρεται στο ουίσκι που προκύπτει από την ανάμιξη των δύο πρώτων ειδών, του malt και του grainy whisky. To single malt, παράγεται σε ένα αποσταγματοποποιείο, αποστάζεται δύο φορές και αφήνεται να ωριμάσει για χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το blended malt ή pure malt παρασκευάζεται από malt whiskies από διαφορετικά αποσταγματοποιεία. Το bourbon κατάγεται από την Αμερική και για την παρασκευή του χρησιμοποιείται βύνη διαφόρων δημητριακών με πρωταγωνιστή το καλαμπόκι. Το cask strength αναφέρεται στην κατηγορία των καλύτερων αποσταγμάτων ουίσκι, τα οποία εμφιαλώνονται  κατευθείαν από το βαρέλι.

Το σκωτσέζικο ουίσκι, παράγεται μόνο από ένα αποστακτήριο, αλλά έχει ως πρώτη ύλη το κριθάρι. Πιο ήπια θεωρούνται τα ιρλανδέζικα ουίσκι, που παρασκευάζονται όπως τα σκωτσέζικα αν και είναι τριπλής απόσταξης. Τα αμερικάνικα ουίσκι, σε αντίθεση με τα σκωτσέζικα, έχουν ως πρώτη ύλη το καλαμπόκι, ενώ τα ιαπωνικά ακολουθούν το σκωτσέζικο μοντέλο παλαίωσης και απόσταξης, με πρώτη ύλη το κριθάρι. Πολλοί, μιλώντας για ουίσκι, στο μυαλό τους το συνδυάζουν με ένα καλής ποιότητας πούρο, επηρεασμένοι ίσως από τον αμερικανικό κινηματογράφο. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι αποτολμούν να απολαύσουν το ουίσκι τους με τη συνοδεία φαγητού. Στη Σκωτία πάντως, το συνδυάζουν με το χάγκις, το εθνικό τους φαγητό που αποτελείται από αρνίσιο κιμά, ανακατεμένο με αλεύρι βρώμης, κρεμμύδια και μπόλικο πιπέρι.

 

Στις υπεραγορές Αλφαγμέγα θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα είδη ουίσκι για να απολαύσετε παρέα με τους αγαπημένους σας. Δείτε τις προσφορές μας, στο τελευταίο μας φυλλάδιο.