Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι πια υποχρέωση του καθενός από εμάς να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο ζωής, αν θέλουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.

Μία από τις αλλαγές που ήρθαν στη ζωή μας τον τελευταίο καιρό είναι και η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, μέχρι και την πλήρη κατάργησή της. Ολοένα και περισσότεροι έχουν βάλει στην καθημερινότητά τους τις επαναχρησιμοποιούμενες ή υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια τους στην υπεραγορά, στο αρτοποιείο, ακόμη και στο περίπτερο. Αν είστε ένας από τους ευσυνείδητους πολίτες που χρησιμοποιούν ήδη αποκλειστικά επαναχρησιμοποιούμενες ή υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια τους, καλό είναι να τηρείτε μερικούς βασικούς κανόνες για λόγους υγιεινής.

  • Φροντίστε να αξιοποιείτε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες υπεραγοράς μόνο για το σκοπό αυτό και όχι για να μεταφέρετε άλλα αντικείμενα σε άλλες περιστάσεις.
  • Μην αποθηκεύετε τις επαναχρησιμοποιούμενες σε σημεία όπου αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αφού δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων. Το αυτοκίνητο συνεπώς δεν είναι η καλύτερη επιλογή ειδικά τώρα το καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στη χώρα μας.
  • Καλό θα είναι να πλένετε σε τακτική βάση τις τσάντες, αφού με αυτόν τον τρόπο μειώνετε τις πιθανότητες μόλυνσης του φαγητού που μεταφέρετε σε αυτές.
  • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε διαφορετική τσάντα για τη μεταφορά κρέατος και προϊόντων για άμεση κατανάλωση, όπως είναι για παράδειγμα το ψωμί.
  • Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων προτείνει για πρακτικούς λόγους να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενες ή υφασμάτινες τσάντες διαφορετικών χρωμάτων για διαφορετικά προϊόντα. Μία για ωμά τρόφιμα, άλλη για κονσέρβες, άλλη για προϊόντα καθαρισμού ή περιποίησης.
  • Μην παραλείπετε να αντικαθιστάτε με καινούργιες τις παλιές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, αν διαπιστώσετε ότι έχουν αρχίσει να φθείρονται.

Αν πάλι είστε μεταξύ των λίγων που δεν έχουν αρχίσει ακόμη να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, φροντίστε να κάνετε την αρχή και να προμηθευτείτε ανθεκτικές τσάντες της αρεσκείας σας. Είναι σημαντικό να τις αποθηκεύετε σε εμφανές σημείο στο σπίτι, ώστε να θυμάστε κάθε φορά που βγαίνετε για ψώνια να τις παίρνετε μαζί σας, μέχρι να σας γίνει συνήθεια!