Οι φίλοι της κατασκήνωσης στην Κύπρο είναι πάρα πολλοί, μάλιστα κάποιοι απολαμβάνουν διακοπές και ξεκούραση σε κατασκηνωτικούς χώρους ακόμη και τον χειμώνα.

Μακριά από τις ανέσεις του σπιτιού και των πολυτελών ξενοδοχείων, η κατασκή νωση προσφέρει ένα εντελώς διαφορετικό είδος διακοπών πολύ πιο ενδιαφέρον σε σχέση με τις συμβατικές επιλογές! Μέσα από την διαδικασία της κατασκήνωσης, μικροί και μεγάλοι, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία σε σχέση με τη φύση, το περιβάλλον ή και την επιβίωση… Επιπλέον οι κατασκηνωτικοί χώροι αποτελούν σημείο για έντονη κοινωνικοποίηση, νέες φιλίες και πολλά παιχνίδια!

Στην Κυπρο λειτουργούν πέντε οργανωμένοι κατασκηνωτικοί χώροι συνολικής χωρητικό τητας 2400 ατόμων περίπου, στους οποίους επιτρέπεται η κατασκήνωση για το ευρύ κοινό με πολύ χαμηλό κόστος διανυκτέρευσης. Το Τμήμα Δασών διαχειρίζεται τρεις από αυτούς τους χώρους ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται εντός κρατικής δασικής γης και διαχειρίζονται από άλλους φορείς. Όλοι οι χώροι παρέχουν αποχωρητήρια, ντουζιέρες, πόσιμο νερό, ψησταριές και τραπέζια. Τι χρειάζεστε; Το αντίσκηνό σας, τα προσωπικά σας είδη και φυσικά υπνόσακο…

FEGGARI CAMPING SITE: Στην Πέγεια της Πάφου έντεκα χιλιόμετρα βόρεια του Κόλπου των Κοραλίων. Ανοιχτός όλο το χρόνο. Κατηγορία: Β, Σκηνές: 47, Τηλ: 26 62 15 34

GEROSKIPOU ZENON GARDENS: Βρίσκεται ανατολικά της τουριστικής περιοχής Γεροσκήπου. Λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Κατηγορία: Β, Σκηνές: 95, Τηλ: 99 63 22 29

GOVERNOR’S (KALYMNOS) BEACH CAMPING SITE: Λεμεσός. Είναι ανοιχτός ολόχρονα. Κατηγορία: Α, Σκηνές: 360, Tηλ: 25 63 28 78

POLIS CAMPING SITE: Βρίσκεται στην Πόλη Χρυσοχούς της Πάφου, 800 μέτρα από το κέντρο. Ανοικτός από Μάρτη μέχρι Οκτώβρη. Κατηγορία: Β, Σκηνές: 200, Τηλ: 26 81 50 80

CAMPING FACILITIES ΣΤΟ ΤΡOΟΔΟΣ: Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βόρεια του Τροόδους στο δρόμο προς Κακοπετριά. Ανοικτός από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Τηλ: 25 42 02 05

 

ΤΙΜΕΣ

Οι τιμές αρχίζουν από €2,56 μέχρι €3,42 τη μέρα για σκηνή ή καραβάνι σύν €2,56 μέχρι €4,27 την ημέρα το άτομο για υπηρεσίες και φόρους. Καλύτερα επικοινωνήστε με τους κατά τόπους κατασκηνωτικούς χώρους πριν τους επισκεφθείτε για να είστε σίγουροι πως θα είναι ανοικτοί κατά τις περιόδους που αναφέρονται.!

ΣΥΜΒΟΥΛEΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

  • Απαραίτητος για μια εξόρμηση τέτοιου είδους ο εξοπλισμός του camping, ο οποίος ποικίλει σε είδη και τιμές. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι χρειάζεστε και καλύτερα είναι να προσπαθήσετε να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες. Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι η αγορά τηςσκηνής. Την σκηνή την διαλέγετε ανάλογα με το πόσα άτομα είστε. Υπάρχουν δύο είδη σκηνών: με σκελετό (συνήθως τις βλέπουμε σε οργανωμένες κατασκηνώσεις, με προεκτάσεις κ.τ.λ.) και τύπου igloo οι οποίες είναι πολύ απλές και πρακτικές στο στήσιμο. Για να μπορέσετε να κοιμηθείτε άνετα πρέπει να αγοράσετε μικρά στρώματα τύπου αφρολέξ. Μια άλλη καλή επιλογή είναι τα φουσκωτά στρώματα της θάλασσας και οπωσδήποτε ένα καλό υπνόσακο.
  • Απαραίτητα επίσης στο camping είναι ένας φακός, σουγιάς, σκοινιά λεπτά και χοντρά και ένα σφυρί. Όσον αφορά τον υπόλοιπο εξοπλισμό για περισσότερη άνεση καλό θα ήταν να πάρετε καρέκλες πλαστικές, τραπεζάκι, θέρμος, μαχαιροπίρουνα, ένα σκεύος για μαγείρεμα, γκαζάκι, σπίρτα, χαρτί υγείας, μπόλικο εμφιαλωμένο νερό, αντικουνουπικά, σαπούνι κ.α.
  • Προσοχή! Πάρτε μαζί σας σακούλες σκουπιδιών για να μην αφήσετε πίσω σας ακαθαρσίες. Σαν λάτρεις της φύσης πρέπει να προσέχουμε οπωσδήποτε την καθαριότητα του χώρου όπου κατασκηνώνουμε και την φύση γενικότερα. Αν δεν βρείτε κοντά σας κάλαθο απορριμάτων τότε πάρτε μαζί σας το σακούλι με τα σκουπίδια, μην το αφήσετε εκεί.
  • Επειδή πολλά απρόοπτα μπορεί να συμβούν καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα οργανωμένο φαρμακείο που θα περιέχει γάζες, επιδέσμους, αντισηπτικό, οινόπνευμα, παυσίπονα κ.α.
  • Στα οργανωμένα camping συνήθως έχουμε και γείτονες. Πρέπει ευλαβικά να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας 1-4 το μεσημέρι και 11 το βράδυ ως 8 το πρωί. Αποφεύγουμε να βάζουμε το ραδιόφωνο στη διαπασών και δεν παίζουμε θορυβώδη παιγνίδια. Επίσης φωτιά ανάβουμε μόνο στους καθορισμένους χώρους.

 

Πηγή: http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/DMLcamp_gr/DMLcamp_gr?OpenDocument