Αν ποτέ βρεθείτε στις περιοχές πέριξ της γραφικής πόλης της Πάρμα, στη βόρεια Ιταλία, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε μια από τις πολλές διάσπαρτες salumeria, τα γραφικά ιταλικά delicatessen που πωλούν κάθε παραδοσιακή αλμυρή λιχουδιά της τοπικής κουζίνας, όπως σαλάμια, προσούτο, λουκάνικα και ασφαλώς παρμεζάνα, το χαρακτηριστικό κίτρινο τυρί με έντονη γεύση που έχει κερδίσει όλο τον κόσμο.

Η παρμεζάνα ή Parmigiano Reggiano, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, έχει ιστορία που αποτυπώνεται στο ίδιο της το όνομα, το οποίο προκύπτει από τις περιοχές όπου παράγεται αποκλειστικά (Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna και Mantova). Η παραγωγή της ξεκίνησε  από μοναχούς που εποίκησαν τις συγκεκριμένες περιοχές στη διάρκεια του Μεσαίωνα και αυξήθηκε σημαντικά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης.

Αν και με μακρά ιστορία, η συνταγή της παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, φτιάχνεται από τον συνδυασμό άπαχου και πλήρους σε λιπαρά γάλακτος από ντόπιες αγελάδες που τρέφονται αποκλειστικά με χόρτο και σανό και αφήνεται να ωριμάσει για τουλάχιστον 12 μήνες σε ειδικές ρόδες, καθεμία από τις οποίες ζυγίζει περίπου 40 κιλά. Μετά το πέρας του ενός χρόνου και αφού δοκιμαστεί από ειδικό Συμβούλιο, σε κάθε κεφάλι μπαίνει η σφραγίδα του αυθεντικού Parmigiano Reggiano και τότε μπορεί είτε να διοχετευτεί στην αγορά, είτε να αφεθεί να ωριμάσει για λίγο ακόμα, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η γεύση του.

Η έντονη και ιδιαίτερη γεύση που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλα τυριά, προκύπτει από τη μακρά ωρίμανση και το αλάτι που είναι και το μοναδικό της προσθετικό, την σκληρή υφή που εύκολα θρυμματίζεται και το χρυσαφένιο χρώμα, το οποίο αλλάζει ανάλογα με τη διατροφή των ζώων.

Η παρμεζάνα είναι το ιδανικό τυρί για να τρίψετε πάνω από μια ζεστή μακαρονάδα ή ένα αχνιστό ριζότο, αλλά και για να προσθέσετε σε μια φρέσκια πράσινη σαλάτα. Μπορείτε επίσης να τη συμπεριλάβετε σε ένα πλάτερ τυριών και αλλαντικών, περιχύνοντας από πάνω λίγη κρέμα βαλσάμικου ξυδιού. Το αποτέλεσμα θα σας συναρπάσει!

 

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε αυθεντική ιταλική παρμεζάνα για να συνοδεύσετε τα αγαπημένα σας πιάτα. Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.