Πλανιέται επάνω από τις ζωές μας σαν μια αόρατη απειλή βδομάδες τώρα. Έχει επηρεάσει κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας και καθώς φαίνεται, το φετινό Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετικό. Όπως όλα δείχνουν, δεν θα πάμε εκκλησία, δεν θα κάνουμε εκδρομές στα χωριά, ούτε θα παίξουμε τα καθιερωμένα πασχαλινά παιχνίδια. Τίποτα δεν μας εμποδίζει όμως να γιορτάσουμε το Πάσχα έστω και με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν, άλλωστε, τόσα άλλα έθιμα που μπορούν να φέρουν το Πάσχα στο σπίτι μας.

Καταρχάς Πάσχα χωρίς φλαούνες δεν γίνεται. Προμηθευθείτε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε και φτιάξτε τις δικές σας φλαούνες, αξιοποιώντας δημιουργικά τον χρόνο που σας περισσεύει. Πρόκειται για το κατ’ εξοχήν πασχαλινό κυπριακό έδεσμα που συνήθως καταναλώνεται το Μεγάλο Σάββατο, μετά το βράδυ της Ανάστασης. Μπορεί φέτος να κάνετε Ανάσταση μέσω τηλεόρασης, αλλά το πασχαλινό τραπέζι θα το στρώσετε κανονικά, ετοιμάζοντας εκτός από τις φλαούνες, μαγειρίτσα, αρνί και κόκκινα αβγά.

Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αβγών συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού και χάνεται στα βάθη των αιώνων, τότε που το βάψιμο γινόταν μόνο με φυσικά χρώματα. Αν θέλετε φέτος να γίνετε πιο δημιουργικοί, μπορείτε αντί κόκκινη βαφή να χρησιμοποιήσετε κρεμμύδια και συγκεκριμένα να βράσετε τα αβγά σας μαζί με πολλά εξωτερικά φύλλα από τα κρεμμύδια. Εναλλακτικά δοκιμάστε να τα βράσετε μαζί με παντζάρια. Αν θέλετε το χρώμα να πιάσει καλά, προτιμήστε τα λευκά αβγά.

Ένα ακόμη αγαπημένο πασχαλινό έδεσμα και πρωταγωνιστής των ημερών είναι το τσουρέκι. Η παρασκευή του είναι σχετικά εύκολη και μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια από τα παιδιά σας για να απολαύσετε μερικές δημιουργικές στιγμές μαζί τους. Μπορείτε να το φτιάξετε σε διάφορα σχήματα, αλλά φυσικά το πιο δημοφιλές είναι η πλεξούδα. Κάντε χώρο λοιπόν στο τραπέζι σας, τοποθετήστε όλα τα απαραίτητα υλικά, αβγά, φρέσκο γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, μαχλέπι, μαστίχα τριμμένη, μαγιά, αλεύρι και αφήστε τον σεφ που κρύβετε μέσα σας ελεύθερο να δημιουργήσει. Οι λάτρεις της σοκολάτας μπορείτε εναλλακτικά να φτιάξετε Babka σοκολάτας, ένα εβραϊκό τσουρέκι γεμιστό με μερέντα και κομμάτια σοκολάτας. Είναι πεντανόστιμο και χωρίς αμφιβολία θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.

Για να μπείτε ακόμη περισσότερο στο πνεύμα των ημερών, μπορείτε φέτος να διακοσμήσετε οι ίδιοι τις πασχαλινές λαμπάδες σας. Προμηθευτείτε κορδέλες, σχοινάκια, χάντρες ή χρησιμοποιήστε ακόμη και υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι και δημιουργήστε τις δικές σας συνθέσεις.

Την Κυριακή ή και τη Δευτέρα του Πάσχα, μετά το οικογενειακό τραπέζι, δοκιμάστε να παίξετε κάποια από τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια στη βεράντα ή την αυλή του σπιτιού σας, όπως η αβγουλοδρομία και το σχοινί. Εάν υπάρχει διάθεση, το Πάσχα στο σπίτι μπορεί να μην είναι τελικά και τόσο ακατόρθωτο!

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε όλα τα προϊόντα που θα χρειαστείτε για να κάνετε Πάσχα στο σπίτι, στις καλύτερες τιμές. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.