Μπορεί να έχουν καθιερωθεί ως πασχαλινά εδέσματα, ωστόσο οι περισσότεροι τρώμε στα… κρυφά ή φανερά τσουρέκι και φλαούνα ολόχρονα. Ειδικά για τις φλαούνες, οι Κύπριες νοικοκυρές φροντίζουν να έχουν… καλά αποθέματα από το Πάσχα στην κατάψυξη για να συνοδεύουν τον απογευματινό καφέ με φίλες ολόκληρο τον χρόνο, ενώ τσουρέκι μπορεί να βρει κανείς ολόχρονα στα αρτοποιεία.

Δίλημμα πάντως δεν υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση. Το Πάσχα που έρχεται θα απολαύσουμε το Πάσχα, χωρίς ενοχές, και τα δύο. Λέγοντας τσουρέκι στην Ελλάδα και στην Κύπρο εννοούμε το γλυκό ψωμί φτιαγμένο με αβγά, βούτυρο και γάλα. Η λέξη τσουρέκι έχει τουρκικές ρίζες και προέρχεται συγκεκριμένα από τη λέξη corek, η οποία χρησιμοποιείται για οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο από ζύμη που περιέχει μαγιά. Το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού και το σχήμα της πλεξούδας έχει ρίζες στα ειδωλολατρικά χρόνια, ως σύμβολο για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Συνήθως το τσουρέκι σε σχήμα πλεξούδας συνοδεύει το Πάσχα και ένα κόκκινο αβγό. Οι νοικοκυρές στην Ελλάδα ζυμώνουν τα τσουρέκια το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς ακόμη τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή λευκής σοκολάτας, ή ακόμη και με επικάλυψη κάστανου, ενώ τελευταία κάνουν την εμφάνισή τους στα αρτοποιεία και νηστίσμα τσουρέκια, χωρίς δηλαδή γάλα και αβγό.

Το τσουρέκι, πάντως, θεωρείται μάλλον απλό στην κατασκευή, σε αντίθεση με τις φλαούνες των οποίων η διαδικασία παρασκευής είναι πιο απαιτητική και περίπλοκη, ενώ απαιτεί και περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές οι φλαούνες ξεκίνησαν να παρασκευάζονται στο νησί από το 19ο αιώνα το Μεγάλο Σάββατο και καταναλώνονταν μετά τη θεία λειτουργία από τους πιστούς, συμβάλλοντας στην ομαλή μετάβαση από τη νηστεία. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι και της νηστείας της Σαρακοστής προηγείται η κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων, για την ομαλή μετάβαση στην νηστεία. Η φλαούνα απαντάται σε διάφορα σχήματα. Άλλοι την προτιμούν τετράγωνη, άλλοι τρίγωνη και κάποιοι στρογγυλή. Στην Πάφο προτιμούν τις Πασκιές, δηλαδή στρογγυλές φλαούνες στο μέγεθος παλάμης, στη γέμιση των οποίων προσθέτουν κομμάτια κρέατος.

Η παρασκευή των φλαούνων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια μέρα. Πρώτα οι νοικοκυρές ξεκινούν με το άλεσμα των τυριών για την ετοιμασία της γέμισης, του επονομαζόμενου φουκού. Ο φουκός συνήθως περιλαμβάνει αιγοπρόβειο τυρί, χαλούμι, αβγά, αλλά και αρτύματα όπως μαστίχα, δυόσμος, κανέλα και σταφίδες. Οι νοικοκυρές τον αφήνουν όλο το βράδυ για να φουσκώσει και ακολουθεί την επόμενη μέρα η ετοιμασία της ζύμης, για το φύλλο της φλαούνας. Το φύλλο ανοίγεται σε μικρές πίτες, τοποθετείται στο κέντρο του η γέμιση και στη συνέχεια διπλώνεται το φύλλο στις άκριες. Ακολούθως οι νοικοκυρές, αλείφουν τις φλαούνες με μείγμα κτυπημένου αβγού με σουσάμι προτού τις τοποθετήσουν στο φούρνο.

H φλαούνα είναι το σήμα κατατεθέν του κυπριακού Πάσχα. Ωστόσο σύμφωνα με ιστορικές πηγές, πρόγονός της ήταν η αρχαιοελληνική πίτα με σύκα, παλάθη, που στα ρωμαϊκά ονομαζόταν fladonis. Οι δε Άγγλοι την ονόμαζαν flaon! Flao είναι το όνομα και ένα είδους ισπανικού cheesecake με φρέσκο τυρί, αβγά και μέντα.

 

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε όλα τα υλικά που χρειάζεστε για την Παρασκευή πασχαλινών παραδοσιακών συνταγών. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.