Είναι καλοκαίρι και ετοιμάζεστε να απολαύσετε τη βραδιά στη βεράντα με μια παγωμένη μπύρα ή ένα δροσερό κρασί. Τι καλύτερο απ’ το να τα συνοδεύσετε με ένα platter, τσιμπώντας κάτι ελαφρύ, αλλά χορταστικό με επιλογές από τυριά, αλλαντικά ή και φρούτα;

Τα platter προσφέρονται για αυτοσχεδιασμούς, ωστόσο, μερικά tips είναι πάντα ευπρόσδεκτα και μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε γεύση, εμφάνιση και τελικά ικανοποίηση. Διαλέξτε μια ξύλινη επιφάνεια σερβιρίσματος ή μια άνετη πιατέλα και ξεκινήστε. Καταρχάς, το περιεχόμενο: Πρώτη ύλη για τα platters είναι τα τυριά και τα αλλαντικά. Επιλέξτε μια ποικιλία και από τα δύο – πχ μαλακά και σκληρά τυριά, όπως Edam, παρμεζάνα, γραβιέρα μαζί με σαλάμια, λούντζα, καπνιστή γαλοπούλα, προσούτο κτλ-, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τα γούστα των καλεσμένων σας, αν ετοιμάζεστε να υποδεχθείτε κόσμο στο σπίτι.

Ξεκινήστε τη διακόσμηση του πιάτου από τα μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια γεμίστε τα κενά με τα μικρότερα. Αν τα υλικά σας είναι κομμένα, να θυμάστε πως πρέπει να κόβονται στο μέγεθος μιας μπουκιάς, ώστε να τρώγονται εύκολα και γρήγορα, στο χέρι. Το περιεχόμενο του platter πρέπει απαραίτητα να είναι τακτοποιημένο ανά είδος – ακόμη και τα διαφορετικά τυριά πρέπει μεταξύ τους να είναι χωρισμένα ανά είδος, ώστε να αναδειχθούν στο πιάτο και να μην χαθούν σε ένα μίγμα.

Δώστε στο σερβίρισμά σας ποικιλία. Πέρα από τις βασικές ύλες (τυριά, αλλαντικά), μπορείτε να προσθέσετε δυο τρία ντιπς και επιλογές από κριτσίνια ή κρακεράκια για να συνοδεύσουν το τσίμπημα. Αν δώσετε και χρώμα, τότε το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο. Μια ντιπ από παντζάρι πχ εντυπωσιάζει και ταιριάζει υπέροχα με τα τυριά και τα κρακεράκια – το ίδιο και μια σος αβοκάντο ή μαρμελάδες. Τα φρούτα, είτε φρέσκα είτε παστά, είναι επίσης πολύ ταιριαστή επιλογή, που αναδεικνύει ένα platter, και προσθέτει και χρώμα. Μπορείτε να στολίσετε το platter σας με φρέσκο σταφύλι, παστά σύκα, βερύκοκα κ.ά.

Όταν τελειώσετε τον βασικό σχεδιασμό, προτιμήστε να καλύψετε τα όποια κενά προσθέτοντας φύλλα λαχανικών για σαλάτα (πχ μαρούλι, σπανάκι, ρόκα) και ξηρούς καρπούς ή φρούτα.

 

Καλό καλοκαίρι και καλή όρεξη!

 

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε τους καλύτερους συνδυασμούς από ποιοτικά τυριά, αλλαντικά και dips για τα platter σας. Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.