Οι λέξεις «Πτι-Μπερ» ξυπνούν αναμνήσεις σε μια ολόκληρη σειρά γενεών που έμαθαν από τον παππού και τη γιαγιά να βουτάνε τα θρυλικά μπισκότα της εταιρείας Παπαδοπούλου στο γάλα τους. Πρόκειται ίσως για τα πιο γνωστά μπισκότα σε Ελλάδα και Κύπρο, που αγαπήθηκαν τόσο πολύ ώστε να αποτελέσουν σύμβολο των παιδικών μας χρόνων και όχι μόνο. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι ότι το μικρό αυτό μπισκότο κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία, το νήμα της οποίας ξεκινά το 1916 στην Κωνσταντινούπολη, από την κουζίνα της Μαρίας Παπαδοπούλου.

Προκειμένου να συμβάλει στο οικογενειακό εισόδημα, η κ. Μαρία περνά ώρες ατέλειωτες στην κουζίνα της, φτιάχνοντας μπισκότα τα οποία δίνει στα τρία παιδιά της για να τα πουλούν στις γειτονιές της Πόλης. Αν και ήδη γνωστή για τα μπισκότα της, πειραματίζεται μέχρι να  πετύχει εκείνα τα γαλλικά μπισκότα με τα δοντάκια και τις τέσσερις γωνίες που δοκίμασε τελευταίως. Καταλήγει λοιπόν στη δική της εκδοχή των γαλλικών petit beurre και στη γεύση που γνωρίζουμε όλοι σήμερα. Ο σύζυγός της, ξυλουργός στο επάγγελμα, βάζει τη δική του πινελιά στα μπισκότα, φτιάχνοντας μια ξύλινη σφραγίδα με το όνομα της οικογένειας.

Η Μικρασιατική Καταστροφή, ωστόσο, λίγα χρόνια μετά, αναγκάζει τη γρήγορα αναπτυσσόμενη οικοτεχνία να διακόψει κάθε εργασία. Έχοντας χάσει τον άντρα της, το 1922, η Μαρία Παπαδοπούλου αποφασίζει να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη μαζί με τα παιδιά της και να εγκατασταθεί στη Μασσαλία της Γαλλίας. Στον δρόμο για τη Μασσαλία το πλοίο δένει στο λιμάνι του Πειραιά και η οικογένεια επισκέπτεται ένα κοντινό καφενείο. Όταν ζητούν καφέ και μπισκότα, συνειδητοποιούν ότι στην Ελλάδα δεν έχουν ιδέα τι είναι τα μπισκότα.

Η οικογένεια παίρνει την απόφαση να μην επιβιβαστεί ποτέ στο καράβι για τη Μασσαλία και να μείνει στην Ελλάδα για να διαδώσει τη φήμη των μπισκότων. Αγοράζοντας έναν φούρνο κοντά στην προσφυγική πολυκατοικία όπου μένουν, μητέρα και παιδιά πιάνουν δουλειά, φουρνίζοντας, ξεφουρνίζοντας και πουλώντας χύμα στους δρόμους της Αθήνας τα μοσχομυριστά Πτι-Μπερ τους. Το 1938 η βιοτεχνία μεταφέρεται σε εργοστάσιο, ενώ η οικογένεια φτιάχνει πλέον και άλλα προϊόντα, όπως τα cream crackers που κατανάλωνε ο ελληνικός στρατός κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως ξηρά τροφή. Το 1952 γίνεται η δεύτερη μεταστέγαση της βιοτεχνίας σε έναν πιο μεγάλο και σύγχρονο χώρο και η φήμη της επεκτείνεται πλέον σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, τα μπισκότα Πτι-Μπερ Παπαδοπούλου είναι το αγαπημένο μας συνοδευτικό για τον καφέ, αλλά και αναπόσπαστο συστατικό των αγαπημένων μας Μωσαϊκών και τόσων άλλων γλυκισμάτων. Τώρα που πλησιάζουν, μάλιστα, τα Χριστούγεννα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ή να τα αφήσετε κάτω από το δέντρο για τον Άγιο Βασίλη…

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε τα αγαπημένα σας μπισκότα Πτι-Μπερ Παπαδοπούλου στις καλύτερες τιμές. Δείτε τις προσφορές μας καθώς και πώς να φτιάξετε το δικό σας σοκολατένιο δέντρο από μπισκότα Πτι-Μπερ στο τελευταίο μας φυλλάδιο.