Ορισμένοι το παρομοιάζουν με κανόνες συμπεριφοράς και άλλοι με τέχνη. Κάποιοι το ακολουθούν πιστά και αποπαίρνουν κάθε απόπειρα παράβασής του και κάποιοι άλλοι το αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά και καθόλου αυτονόητα. Σε κάθε περίπτωση, το να ξέρει κανείς να ζει, ή κατά τους Γάλλους το «savoir vivre», αποτελεί κάποιας μορφής κοινωνικό πρωτόκολλο, που θέτει ένα ευρύτερο πλαίσιο ευγενείας για κάθε περίσταση στη ζωή ενός ανθρώπου και ειδικότερα την ώρα του φαγητού, κυρίως όσο αφορά την τοποθέτηση και χρήση του σερβίτσιου. Δεν παύει ωστόσο να είναι υποκειμενικό, καθώς διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία και δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι άνθρωποι που δεν το ακολουθούν δεν ξέρουν να ζουν!

Ακολουθούν λοιπόν δέκα συμβουλές, που αποκλειστικό στόχο έχουν να προωθήσουν την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων γύρω από ένα τραπέζι κι όχι μόνο:

  1. Κατά το στρώσιμο του τραπεζιού βάζουμε το μεγάλο πιάτο, δεξιά τα μαχαίρια με γυρισμένη τη λάμα προς το πιάτο και τα κουτάλια σούπας, αριστερά τα πιρούνια για το κυρίως και τις σαλάτες. Το σετ για τυρί και γλυκό τοποθετείται από την αρχή πάνω από το πιάτο, ανάμεσα στο πιάτο και τα ποτήρια. Τα ποτήρια κρασιού και νερού τοποθετούνται είτε σε σειρά πάνω από το πιάτο ή πλαγίως δεξιά.
  2. Απλώνουμε την πετσέτα στα γόνατά μας. Δεν την τοποθετούμε στο λαιμό ούτε ανάμεσα από τα κουμπιά του πουκαμίσου ή αλλού.
  3. Περιμένουμε μέχρι να έχουν σερβιριστεί όλοι προτού ξεκινήσουμε να τρώμε, ειδικά όταν πρόκειται για τραπέζι με λίγα άτομα.
  4. Κρατούμε μακριά από το τραπέζι αντικείμενα άσχετα με αυτό και ειδικά κινητά τηλέφωνα, που αποτελούν πειρασμό για επίδειξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
  5. Αν θα στύψουμε λεμόνι, τοποθετούμε το ένα μας χέρι ως ασπίδα για να προστατέψουμε τους διπλανούς μας.
  6. Χρησιμοποιούμε πάντοτε τα χέρια μας αν νιώσουμε την ανάγκη να φτερνιστούμε, να χασμουρηθούμε ή να βήξουμε.
  7. Χρησιμοποιούμε το μαχαίρι με το δεξί μας χέρι και αντίστοιχα το πιρούνι με το αριστερό. Αν όμως δεν είμαστε συνηθισμένοι, αποφεύγουμε να το ρισκάρουμε διακινδυνεύοντας να λερωθούμε ή να λερώσουμε τους διπλανούς μας.
  8. Χρησιμοποιούμε πάντοτε τις λέξεις «ευχαριστώ», «παρακαλώ».
  9. Όταν κάποιος κάνει πρόποση λέγοντας «στην υγειά μας», σηκώνουμε το ποτήρι και κοιταζόμαστε στα μάτια με κάθε άτομο με το οποίο θα το τσουγκρίσουμε.
  10. Τέλος, ο βασικός κανόνας του να ξέρει κανείς να ζει είναι να ξέρει πότε είναι καλύτερα να αγνοήσει τους κανόνες ή να τους προσαρμόσει ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται και τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται!

Το να ξέρει κανείς να ζει βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε σερβίτσια που αποπνέουν ποιότητα και στυλ, για να ξεχωρίζετε ως οικοδεσπότες! Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.