Το μέλι…  Είναι πάντα στο σπίτι μας, βασικό μέρος του νοικοκυριού μας και κύριο συστατικό της διατροφής μας. Το απλώνεις στο πρωινό πάνω σε ζεστό ψωμάκι και βούτυρο, το προσθέτεις στη σπιτική σως που φτιάχνεις για τη σαλάτα σου το μεσημέρι και το χρησιμοποιείς ανελλιπώς στις σπιτικές σου συνταγές για γλυκά και μπάρες. Ποια είναι τα 4 μυστικά που κάνουν το μέλι τόσο σημαντικό;

Ιδού!

  1. Η ιστορία του! Οι αναφορές ξεκινούν από την αρχαιότητα. Αιγυπτιακοί πάπυροι πριν από 3.500 χιλιάδες χρόνια αναφέρουν το μέλι ως θεραπευτικό μέσο. Οι Ινδοί στο βιβλίο της ζωής πιστεύουν ότι η ζωή παρατείνεται όταν στη καθημερινή τροφή υπάρχει το γάλα και το μέλι, ενώ τα συγγράμματα του Αριστοτέλη (322 π.Χ.) αποτέλεσαν σπουδαίο σταθμό για τη μελισσοκομία της αρχαίας Ελλάδας και του τότε πολιτισμένου κόσμου.
  2. Είναι απόλυτα φυσικό! Παράγεται από τη φύση και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. Αποτελείται από ζαχαρόζη και περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες συνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μη μπορεί να το φτιάξει τεχνητά.
  3. Είναι διαιτητικό! Το μέλι αποδίδει περίπου 4 kcal ανά γραμμάριο, γι’αυτό αντικαθιστά επάξια τα λιπαρά σνακς στη δίαιτά μας. Ταυτόχρονα, προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας.
  4. Αποτελεί βασικό συστατικό για γιατροσόφια και beaute! Οι ωφέλιμες ιδιότητές του είναι αμέτρητες γι’αυτό και χρησιμοποιείται: ως καλλυντικό ομορφιάς και τονωτικό στην απλή μορφή του, δηλαδή τρώγοντας μέλι καθαρίζει και ενυδατώνεται το δέρμα σου ενώ ωφελείται και η μνήμη. Είναι βάση για τα γιατροσόφια της γιαγιάς σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά. Συγκεκριμένα, μαζί με λεμόνι για το κρυολόγημα και μέσα σε ένα ποτήρι νερό και μηλόξιδο συνιστάται για την οστεοπόρωση.

 

Τώρα ξέρεις γιατί δε λείπει ποτέ από τη λίστα με τα ψώνια σου