Είναι η εύκολη λύση το πρωί, μας βγάζει από τον κόπο το βράδυ, ενώ κάποιες φορές, μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και το μεσημεριανό μας. Το σάντουιτς είναι το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων ανά το παγκόσμιο, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να απολαύσει κανείς μια… πανδαισία γεύσεων σε μία μπουκιά. Αν και οι συνδυασμοί είναι απεριόριστοι, εντούτοις υπάρχουν κάποια tips που μπορείτε να ακολουθείτε κάθε φορά ώστε να διασφαλίσετε την επιτυχία κάθε σάντουιτς που θα φτιάξετε.

Καταρχάς το πόσο επιτυχημένο θα είναι ένα σάντουιτς θα εξαρτηθεί από το ψωμί που θα επιλέξετε, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να είναι φρέσκο, όπως και τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Έχετε υπόψη ότι το ψωμί που γλυκίζει ταιριάζει πολύ με τυροκομικά και αλλαντικά που έχουν έντονη γεύση, όπως η παρμεζάνα και το μπέικον ή το παστράμι, ενώ το χωριάτικο ή το ψωμί με προζύμι μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με κρεατικά, αλλαντικά και γευστικά έντονες σάλτσες, αλλά και με ελαιόλαδο, ντομάτα, ρίγανη και φέτα.

Από την άλλη, το ψωμί ολικής αλέσεως που έχει μια πιο ουδέτερη γεύση, μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα τυριά και αλλαντικά, ακόμη και με λαχανικά. Εάν προτιμάτε την μπαγκέτα για βάση, συνδυάσετε την με καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα και αγγουράκι, ή με ψητό μοσχαρίσιο φιλέτο και μουστάρδα. Επειδή είναι αφράτη, ταιριάζει γενικά με πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις, γι’ αυτό και τη συναντούμε συχνά σε μενού catering.

Ένα ακόμη μυστικό για να πετύχετε το σάντουιτς σας είναι η αλοιφή. Πριν τοποθετήσετε τα υλικά σας στο ψωμί, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το άλειμμα της αρεσκείας σας, έτσι ώστε το σάντουίτς σας να μη βγει πολύ στεγνό ή ξερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από βούτυρο και μαγιονέζα, μέχρι πάστα ελιάς, γιαούρτι με μπαχαρικά, πολτό ντομάτας ή μαρμελάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ισπανό σεφ Jose Andres είναι προτιμότερο να αλείφετε μόνο τη μία πλευρά του ψωμιού, καθώς η άλλη πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το τυρί. Όπως λέει, το τυρί σε συνδυασμό με την αλοιφή χαλάει τη γεύση.

Κατά γενική ομολογία, είναι καλό να οργανώσετε με προσοχή κάθε layer του σάντουιτς, καθώς το να τοποθετήσετε τα υλικά ανεξέλεγκτα, μπορεί να επηρεάσει τη γεύση. Κάποιοι σεφ συνιστούν να τοποθετείτε στη βάση το υλικό που θεωρείτε πρωταγωνιστή του σάντουιτς και ακολούθως να στρώσετε τα υπόλοιπα υλικά από πάνω, καθώς η γεύση που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αναδεικνύεται καλύτερα.

Στο τελικό αποτέλεσμα, βέβαια, παίζει ρόλο και ο τρόπος που θα επιλέξετε να ψήσετε το σάντουίτς σας. Θα το τηγανίσετε, θα το τοποθετήσετε στην τοστιέρα, ή θα το σιγοψήσετε στον φούρνο; Μπορείτε, επίσης, να ζεστάνετε μόνο το ψωμί σας και στη συνέχεια να τοποθετήσετε μέσα τα υλικά, ή και να ζεστάνετε επίσης κάποια από τα υλικά σας.

Οτιδήποτε και να επιλέξετε, το μόνο σίγουρο είναι στην παρασκευή ενός σάντουιτς δεν υπάρχουν μοτίβα και αυστηροί κανόνες. Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι τόσα πολλά, που πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έχει ο πειραματισμός, η φαντασία και η όρεξη για δημιουργικότητα.

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε όλα τα προϊόντα που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το πιο γευστικό σάντουιτς, στις καλύτερες τιμές. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.