Πάσχα στην Ελλάδα σημαίνει οβελίας, δηλαδή αρνί ή και κατσίκι ψημένο ολόκληρο στη σούβλα. Αντίθετα στην Κύπρο οι περισσότεροι προτιμούμε το Πάσχα την… πατροπαράδοτη κυπριακή σούβλα, συνήθως αρνί (και σπανιότερα χοιρινό) κρέας τεμαχισμένο σε κομμάτια. Βέβαια, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι Κύπριοι καταφεύγουμε στην αγαπημένη μας σούβλα κυριολεκτικά σχεδόν σε κάθε ευκαιρία και δεν περιμένουμε το Πάσχα. Είμαστε της καλοπέρασης, πώς να το κάνουμε;

Παλαιότερα λέγοντας οβελία, εννοούσες οτιδήποτε ψηνόταν στη σούβλα, αφού «οβελός» σημαίνει σιδερένια ράβδος. Κοινώς, η σούβλα στην οποία περνάμε το κρέας για το ψήσιμο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει καθιερωθεί η λέξη οβελίας για το ψήσιμο ολόκληρου αρνιού ή κατσικιού στη σούβλα. Από θρησκευτικής άποψης, ο οβελίας συμβολίζει τον αμνό του Θεού που θυσιάστηκε για τους ανθρώπους.

Αν και το ψήσιμο ολόκληρου αρνιού είναι κυρίως ελληνικό έθιμο, ολοένα και περισσότεροι είναι οι Κύπριοι που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους την Κυριακή του Πάσχα στο ψήσιμο οβελία, αφήνοντας την κυπριακή σούβλα ή σπανιότερα το κλέφτικο, για την Δευτέρα του Πάσχα. Η αλήθεια είναι ότι το ψήσιμο του οβελία απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο από την κυπριακή σούβλα και έχει τα μυστικά του, αφού η προετοιμασία ξεκινά από το Μεγάλο Σάββατο, με το καλό πλύσιμο του αρνιού εσωτερικά και εξωτερικά. Ακόμη, επιβάλλεται το πολύ σφικτό το δέσιμο του ζώου προς αποφυγή ατυχημάτων και για ομοιόμορφο ψήσιμο, αλλά και το ράψιμο της κοιλιάς. Η σούβλα θα πρέπει να τοποθετηθεί όρθια για να στραγγίξει καλά το κρέας, ενώ πρέπει να τυλιχτεί με πανιά για προστασία του μέχρι την ώρα που θα αρχίσει το ψήσιμο.

Πριν από το ψήσιμο οι μάστορες στο ψήσιμο του οβελία αλείφουν το αρνί με σπορέλαιο για να πιάσει καλά το αλατοπίπερο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Όπως λένε, όσο μεγαλύτερο είναι το αρνί τόσο αυξάνεται και ο χρόνος του ψησίματος. Για κάθε κιλό, απαιτούνται τουλάχιστον 35 λεπτά ψησίματος. Ξέρουμε ότι είναι έτοιμος ο οβελίας μας, όταν έχει τραγανή πέτσα και ξεκολλάει με ευκολία το κόκκαλο από το κρέας.

Λιγότερος κόπος απαιτείται για το ψήσιμο της κυπριακής σούβλας, αφού δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα, εκτός και αν επιλέξετε να μαρινάρετε το κρέας, οπότε η μαρινάτα που θα επιλέξετε θα πρέπει να προετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα. Το μυστικό για να πετύχει η σούβλα είναι η σωστή επιλογή φρέσκου κρέατος, να ανάψουν καλά τα κάρβουνα και να αποφευχθεί το αλάτισμα του κρέατος κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αφού όπως είναι γνωστό το αλάτι στεγνώνει το κρέας. Καλύτερα είναι να προσθέσετε αλάτι λίγα λεπτά προτού κατεβάσετε το κρέας από τη σούβλα. Όσο για την προσθήκη ρίγανης, είναι θέμα γούστου. Εξαρτάται από τις προτιμήσεις των καλεσμένων σας.

Είτε ψήσετε πάντως οβελία, είτε κυπριακή σούβλα αυτό το Πάσχα, φροντίστε να έχετε σύμμαχό σας την καλύτερη διάθεση και οπωσδήποτε μερικές πολύ παγωμένες μπίρες στο ψυγείο για να σας κρατάνε συντροφιά όσο θα ψήνετε και θα… δοκιμάζετε!

 

Προμηθευτείτε το κρέας για τη σούβλα ή τον οβελία σας από τις υπεραγορές Αλφαμέγα. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.