Αποχαιρετάμε την Τσικνοπέμπτη με βαριά καρδιά -και οπωσδήποτε γεμάτο στομάχι- και υποδεχόμαστε την τρίτη εβδομάδα των Απόκρεων η οποία ονομάζεται Τυρινή ή Τυροφάγος. Κατά πάσα πιθανότητα, ειδικά όσοι ανήκετε στη νεότερη γενιά, δεν τιμάτε τα έθιμα της εβδομάδας αυτής. Βάζουμε όμως στοίχημα ότι θα έχετε δει τη γιαγιά και τον παππού σας να τρώνε ραβιόλες, τυρόπιτες και γενικά τυρί σε γερές δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Μετά την υπερκατανάλωση κρέατος, ακολουθεί η υπερκατανάλωση τυριού μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, οπότε ξεκινά η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Κατ’ ακρίβεια, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορείτε να φάτε οτιδήποτε σε γαλακτοκομικό, όπως τυρί, γάλα, γιαούρτι, χαλλούμι και οτιδήποτε φτιάχνεται από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γαλακτομπούρεκο, το ρυζόγαλο, το τυρόψωμο, οι τυρόπιτες, αλλά και αβγά. Γι’ αυτό άλλωστε την αποκαλούν και «λευκή νηστεία».

Η έμπνευση, βέβαια, δεν εξαντλείται εδώ. Μπορεί να ακούσετε κάποιους να την αποκαλούν και «Μακαρονού», καθώς στο μενού της εβδομάδας «φιγουράρουν» επίσης τα ζυμαρικά. Το Σάββατο της Τυροφάγου, όπως και το Σάββατο της Τσικνοπέμπτης, είναι τα Ψυχοσάββατα, οπότε οι ψυχές, σύμφωνα με την Ορθοδοξία, ανεβαίνουν στη γη. Και επειδή στο επιμνημόσυνο δείπνο που λέγεται «μακαρία», εκτός από κόλλυβα προσφέρονται και ζυμαρικά -εξ ου και ονομάστηκαν μακαρόνια, συνηθίζεται να τα τρώμε καθ’ όλη τη διάρκεια της Τυρινής. Αν είστε δηλαδή μακαρονάς, έχετε έναν λόγο παραπάνω να απολαύσετε χωρίς τύψεις το αγαπημένο σας φαγητό.

Μπορείτε, μάλιστα, να φτιάξετε μια λαχταριστή μακαρονόπιτα, συνδυάζοντας, μακαρόνια, τυρί και αβγά. Αφότου βράσετε και σουρώσετε τα μακαρόνια σας (προτιμότερο να είναι σπαγγέτι), σοτάρετε στο τηγάνι ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μία ψιλοκομμένη πιπεριά μαζί με μία σκελίδα σκόρδο και ρίξτε τα σε ένα μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέστε τη μοτσαρέλα και τα μακαρόνια και ανακατέψτε. Έπειτα χτυπήστε τέσσερα μεγάλα αβγά και αφότου τοποθετήσετε τα μακαρόνια σε ένα στρογγυλό ταψί, περιχύστε τα αβγά από πάνω. Πασπαλίστε με παρμεζάνα και βάλτε τα στον φούρνο να ψηθούν για 8 – 10 λεπτά. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

Εάν πάλι είστε ορκισμένοι cheese lovers μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να διοργανώσετε μια βραδιά wine tasting, ετοιμάζοντας για τους καλεσμένους σας πιατέλες με διάφορα τυροκομικά προϊόντα. Προσέξτε, βέβαια, το τυρί πάντα με μέτρο!

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε διάφορα είδη τυριών και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα στις καλύτερες τιμές. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.