«Γεύμα χωρίς τυρί είναι σαν μέρα χωρίς ηλιοφάνεια», λένε οι Γάλλοι, κι είναι ενδεικτικό της αγάπης που έχουμε οι Ευρωπαίοι για το γαλακτοκομικό αυτό προϊόν, που έχει στιγματίσει τις διατροφικές μας συνήθειες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Για την ιστορία, τυρί ονομάζουμε το τροφικό προϊόν που προέρχεται από την πήξη του γάλακτος με ή χωρίς ζύμωση. Η πρώτη μαρτυρία διατροφής με ζωικό γάλα, προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με την οποία ο Δίας, όντας κυνηγημένος από τον πατέρα του Κρόνο, τρέφεται με γάλα από την κατσίκα Αμάλθεια για να επιβιώσει και ν’ ανατραφεί.

Στην αρχαία Ελλάδα, δε, λέγεται ότι ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού, ενώ αναφορές σε αυτό εμπεριέχονται και στις κωμωδίες του Αριστοφάνη, αλλά και στην Οδύσσεια του Ομήρου. Είναι επίσης γνωστό ότι στην αγορά της αρχαίας Αθήνας υπήρχε ειδικός χώρος που ήταν αφιερωμένος στα τυριά, ενώ και αργότερα, οι Ρωμαίοι έγιναν γνωστοί για την ειδικότητά τους στην τυροκομία και την αγάπη τους για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επιπλέον, σε αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στην έρημο Τακλαμακάν στην Κίνα ανακαλύφθηκαν τάφοι που χρονολογούνται από το 1.615 π.Χ., στους οποίους εντοπίστηκαν μούμιες και κτερίσματα, μεταξύ των οποίων και τυρί, χαμηλό σε επίπεδα λακτόζης, που παρέμεινε αναλλοίωτο στους αιώνες.

Σήμερα, το τυρί χρησιμοποιείται καθημερινά στα γεύματά μας, με διαφορετική συχνότητα ανά γεωγραφική περιοχή. Κοιτίδα του τυριού θεωρείται παραδοσιακά η Ευρώπη, ενώ όσο κι αν το εκλαμβάνουμε ως δεδομένο στις διατροφικές μας συνήθειες, περίπου τα 2/5 του παγκόσμιου πληθυσμού της γης σήμερα δεν καταναλώνουν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα!

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες διεθνείς μετρήσεις, η Κύπρος κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών με την περισσότερη κατανάλωση τυριών ανά κεφαλή, κατ’ αναλογία πληθυσμού, με τη Δανία, την Ισλανδία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία να κρατούν τα ηνία. Με βάση λοιπόν τα ίδια στοιχεία, είναι πολύ πιθανό αν ζείτε στην Κύπρο να έχετε καταναλώσει περίπου 26,7 κιλά τυριού μόνο το 2016, σε σύγκριση με τα μόλις 0,1 κιλά που θα έχει καταναλώσει ένας Κινέζος κατά την ίδια περίοδο.

Στη Γαλλία, χώρα που φημίζεται για την παραγωγή και κατανάλωση περισσότερων από 400 ειδών τυριού, οι κάτοικοι είθισται να σερβίρουν το προϊόν αμέσως μετά το κυρίως πιάτο και πριν από το επιδόρπιο, ενώ στις αγγλόφωνες χώρες το τυρί ενδέχεται να σερβίρεται πριν από το γεύμα, με τη συνοδεία αφεψήματος. Γενικότερα στην Ευρώπη, το τυρί καταναλώνεται ως συνοδευτικό μακαρονάδων, συστατικό γευμάτων όπως τα κανελόνια και η πίτσα, ενώ συνοδεύει άριστα τη μπύρα, το κρασί και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Στην Κύπρο, που φημίζεται για το χαλλούμι της, το γαλακτοκομικό αυτό προϊόν καταναλώνεται παραδοσιακά σε διάφορες μορφές, είτε αυτούσιο κατά τη διάρκεια του προγεύματος ή ενός ελαφριού γεύματος με καρπούζι ή πεπόνι, είτε και ψημένο, υπό τη μορφή φλαούνας και πολλών άλλων αλμυρών εδεσμάτων με βάση τους το ζυμάρι.

Απολαύστε τους αγώνες του Mundial με τυριά για κάθε γούστο που θα βρείτε στις Υπεραγορές Αλφαμέγα. Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.

Κάνετε το δικό σας platter τυριών και συνδυάστε το με τα επιλεγμένα μας κρασιά. Δείτε τις προσφορές μας: