Αν έχετε κάνει πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, σίγουρα θα την έχετε δει να σας κλείνει το μάτι σε διάφορα αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, προκαλώντας σας με την ακαταμάχητη μυρωδιά της να την δοκιμάσετε. Η βάφλα μπορεί να ρίξει κάτω όλες τις άμυνές σας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η φήμη της ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο στο πέρασμα των χρόνων και σήμερα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων.

Και παρόλο που έχει συνδεθεί με το Βέλγιο, λέγεται ότι η έμπνευσή της οφείλεται στους αρχαίους Έλληνες και τα περιβόητα επίπεδα κέικ τους, τα οποία έψηναν ανάμεσα σε δύο καυτές μεταλλικές πλάκες. Η τεχνική αυτή επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια του μεσαίωνα, αλλά με μία παραλλαγή, για τους σκοπούς της παρασκευής ψωμιού για τη Θεία Κοινωνία. Συγκεκριμένα, έφτιαχναν ζύμη από αλεύρι δημητριακών και νερό και την έψηναν σε σιδερένιες πλάκες με ανάγλυφα θρησκευτικά σύμβολα και παραστάσεις.

Η συνταγή αυτή εμπλουτίστηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων και γύρω στον 14ο αιώνα συναντάμε στο Παρίσι την πρώτη συνταγή βάφλας που περιλαμβάνει κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα, όπως τα αβγά. Το τετράγωνο κυψελοειδές σχήμα της επικράτησε αργότερα, γύρω στον 16ο αιώνα, λόγω των πειραματισμών με τα σίδερα ψησίματος. Μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα, η βάφλα καθιερώνεται παντού, σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ τα οικογενειακά πάρτι βάφλας γίνονται μια πολύ δημοφιλής μορφή ψυχαγωγίας για την αμερικανική κοινωνία.

Αποκορύφωμα της δυναμικής πορείας που ακολούθησε ο γλυκός αυτός πειρασμός στο βάθος των αιώνων, είναι το πρώτο εστιατόριο βάφλας στην Ατλάντα των ΗΠΑ το 1955 και η εμφάνιση, στα αμέσως επόμενα χρόνια, της διάσημης βελγικής βάφλας που σήμερα αποτελεί το πιο δημοφιλές σνακ στις Βρυξέλλες.

Το μεγάλο ατού της βάφλας κρύβεται στη ζύμη της, καθώς απ’ έξω είναι τραγανή και εσωτερικά μαλακή. Για να το πετύχετε, θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα φτιάξετε βάφλες να ετοιμάσετε το μίγμα από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσετε στο ψυγείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Όσο για την επικάλυψη, μπορείτε να δοκιμάσετε από υγρή σοκολάτα, μέχρι σιρόπι σφενδάμου, καραμέλα και σαντιγί ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

Τώρα που πλησιάζει και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, η βάφλα με φράουλες, σαντιγί και παγωτό βανίλια είναι το καταλληλότερο γκραν φινάλε για το ρομαντικό δείπνο σας. Άσε που λένε ότι η σαντιγί και οι φράουλες είναι αφροδισιακά…

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε βάφλες στις καλύτερες τιμές. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.