Είναι κάτι ανάμεσα σε γάλα και γιαούρτι, μόνο που η θρεπτική του αξία υπερβαίνει κατά πολύ και τις δύο αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων. Το κεφίρ –περί ου ο λόγος- έχει σχεδόν την υγρή υφή του γάλακτος και την όξινη γεύση του γιαουρτιού, που υποδηλώνει ένα πλήθος μικροοργανισμών που το καθιστούν εξαιρετικά ωφέλιμο και θρεπτικό για τον οργανισμό μας.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ρόφημα που οι λαοί της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου παρασκευάζουν και καταναλώνουν καθημερινά εδώ και αιώνες. Το κεφίρ παράγεται από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα με την προσθήκη μικροοργανισμών κεφίρ, δηλαδή μιας «αποικίας» βακτηρίων και μυκήτων που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Στις μέρες μας, κυκλοφορεί ευρέως ως εμπορικό προϊόν από τις γαλακτοβιομηχανίες, όμως για πολλούς αιώνες, το κεφίρ παρασκευαζόταν στο σπίτι μέσα σε δερμάτια, δηλαδή σάκους από δέρμα κατσίκας, τους οποίους κρεμούσαν κάπου ψηλά ώστε να τους χτυπούν κάθε τόσο και να αναμειγνύεται καλά η καλλιέργεια κεφίρ μέσα στο γάλα που κάθε τόσο ανανεώνεται με την προσθήκη νέου γάλακτος.

Το κεφίρ θεωρείται πως συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην μακροζωία τόσο των Καυκάσιων όσο και των λαών της Μέσης Ανατολής, σε περιοχές όπου οι συνθήκες δεν ευνοούσαν την πρόσληψη μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών τροφών. Χάρη στον πλούσιο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και προβιοτικών –περισσότερων κι από την κατεξοχήν προβιοτική τροφή, το γιαούρτι- έχει αποδειχθεί πως βοηθά σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου και του στομάχου και στην αναγέννηση των κυττάρων. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και τις εντερικές διαταραχές, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες και πρωτεΐνες και προπάντων σε ασβέστιο, βελτιώνοντας την υγεία των οστών, ακόμη και σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς περιέχει ελάχιστη από αυτήν. Ακόμη, το κεφίρ ενισχύει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα και το εντεροβακτηρίδιο E.Coli, ενώ συμβάλλει και στην απώλεια βάρους.

Μπορείτε να το καταναλώσετε πρωί, ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα δυναμωτικό ρόφημα, σκέτο ή σε συνδυασμούς με άλλες θρεπτικές τροφές, όπως ξηρούς καρπούς, ταχίνι, φρούτα κ.ά., όμως και το βράδυ, ένα ποτήρι κεφίρ πριν πέσετε για ύπνο, θα βοηθήσει το στομάχι να εξισορροπήσει τη λειτουργία του από τα γεύματα της ημέρας.

Παρόμοιο με το κεφίρ και ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κύπρο ανά τους αιώνες είναι και το αϊράνι ή αριάνι, ένα ελαφρύ και δροσιστικό ρόφημα που παράγεται από καλλιέργεια γιαουρτιού με την προσθήκη νερού, αλατιού και δυόσμου – στο νησί μας έστω. Πολλοί λαοί της Ανατολής προτιμούν το αϊράνι ως δροσιστικό ποτό τις θερμές μέρες του καλοκαιριού ή ακόμη και ως υποκατάστατο αναψυκτικού, προσθέτοντάς το καθημερινά στη διατροφή τους.

Δοκιμάστε τα και δεν θα το μετανιώσετε!

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε τα καλύτερα προϊόντα κεφίρ και αϊράνι από αιγινό και αγελαδινό γάλα και πολλές πρώτες ύλες για να τα συνδυάσετε σε ένα δυναμωτικό πρωινό. Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.