Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά 

Χρόνος μαγειρέματος: 120 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: 7/10 

Μερίδες: 4 μερίδες


Υλικά – Για τη γαλοπούλα

600 γρ. γαλοπούλα, φιλέτο στήθος

αλάτι-πιπέρι

250 γρ. μπέικον

 

Υλικά – Για τη γέμιση

30 γρ. βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο 

1 ξερό κρεμμύδι 

1 σκ. σκόρδο

αλάτι-πιπέρι

1/2 κ.γ five spices

1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα 

50 γρ. Ψωμί τριμμένο

2 κλοναράκια θυμάρι

1 κ.σ. κουκουνάρι

1 κ.σ. χαλεπιανό 

1 κ.σ. κράνμπερις ή σταφίδες

70 γρ. κάστανα, βρασμένα

1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

 

Υλικά – Για την σάλτσα μήλου

2 μήλα ξυσμένα στον τρίφτη

1 κ.σ. μαρμελάδα φρούτα του δάσους 

1 κούπα κόκκινο κρασί 

1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη

1 κ.σ. βούτυρο

1 πρέζα αλάτι

Ξύσμα από πορτοκάλι


Εκτέλεση – Για τη γέμιση

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι συνεχίζουμε με την πάπρικα και το five spices.

Βάζουμε τα κάστανα σπασμένα σε κομμάτια, το κουκουνάρι, το χαλεπιανό, το κράνμπερι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Τέλος βάζουμε την καστανή ζάχαρη και λίγο φρεσκο θυμάρι. Λίγο τριμμένο ψωμί αλάτι και πιπέρι.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

 

Εκτέλεση – Για τη γαλοπούλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Ανοίγουμε πάνω στο ξύλο κοπής το φιλέτο με το μαχαίρι κόβοντας εσωτερικά το στήθος εγκάρσια. Πρέπει να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια.

Απλώνουμε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας. Απλώνουμε τις φέτες μπέικον και τοποθετούμε το ανοιγμένο φιλέτο. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και απλώνουμε την γέμιση. Τυλίγουμε και σφίγγουμε με σπάγκο. Μεταφέρουμε σε ταψί.

Ψήνουμε για 1 ώρα σκεπασμένο. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε προσεκτικά, μεταφέρουμε σε μια σχάρα και ψήνουμε επιπλέον 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά, κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε. 

Συνοδεύεται τέλεια με πουρέ γλυκοπατάτας.

 

Εκτέλεση – Για την σάλτσα μήλου

Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τα ξυσμένα μήλα με το βούτυρο, το αλάτι σε χαμηλή θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά να μαραθεί.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το κρασί την καστανή ζάχαρη και την μαρμελάδα, ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει μια ρευστή μορφή και να δέσει.