Υλικά

¼ φλυτζανιού ανάλατο βούτυρο
1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
¼ φλυτζάνι αλεύρι
3 φλυτζάνια πλήρες γάλα
Θαλασσινό αλάτι & λευκό πιπέρι
2 κ.γ. ελαιόλαδο
3 μέτριου μεγέθους μελιτζάνες, κομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κ.γ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
1 φλυτζάνι φρέσκια μοτσαρέλα, τριμμένη
1 φλυτζάνι τυρί Asiago, μοιρασμένο στα δύο
1/2 φλυτζάνι κομμένο φρέσκο βασιλικό, και επιπλέον για γαρνιτούρα
1 μεγάλο αυγό
8 σωλήνες κανελόνια

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Σε μία κατσαρόλα μέτριου μεγέθους, πάνω από μέτρια προς ψηλή φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και ψήστε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να αρωματιστεί. Προσθέστε το αλεύρι και ψήστε, ανακατεύοντας συνεχόμενα για 2 λεπτά. Ρίξτε σιγά-σιγά το γάλα ενώ ανακατεύετε. Μαγειρέψετε, κτυπώντας αδιάκοπα για 5-6 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και ανακατέψετε μέσα πιπέρι και αλάτι. Βάλτε το στην άκρη.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, πάνω από μέτρια προς ψηλή φωτιά. Προσθέστε τις μελιτζάνες, ανακατεύοντας συχνά για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Ρίξτε το κρεμμύδι και μαγειρέψετε, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψετε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να αρωματιστεί το μίγμα. Προσθέστε μπαχαρικά. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και κτυπήστε μέχρι να κοπεί σε μεγάλα κομμάτια. Μεταφέρετε το μείγμα μελιτζανών σε ένα μεγάλο μπολ, και ανακατέψτε μέσα τη μοτσαρέλα, ¼ του φλυτζανιού τυρί Αsiago και βασιλικό. Προσθέστε το αυγό και ανακατέψετε μέχρι να συνδυαστούν καλά.

Χύστε ένα ποτήρι σάλτσας σ’ ένα ταψί. Γεμίστε τα κανελόνια και τοποθετήστε τα στο ταψί με την πλευρά της «ραφής» να βλέπει προς τα κάτω. Χύστε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω και σκορπίστε το υπόλοιπο τυρί «Asiago». Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, ψήστε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει αφράτο. Σερβίρετε με φρέσκια σαλάτα.