Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά και 40 λεπτά για τον πουρέ

Βαθμός δυσκολίας: 5/10 

Μερίδες: 3-4 μερίδες


Υλικά – Για το ψαρονέφρι 

1 κιλό ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο) κομμένο σε μενταγιόν

4 κ.σ. ελαιόλαδο

6 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια

4 χρυσόμηλα 

6 φοινίκια χωρίς κουκούτσι 

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/4 φλ. κονιάκ

3/4 φλ. κόκκινο κρασί

1 κλαδάκι θυμάρι

2-3 κόκκοι μπαχάρι

100 γρ. κρέμα γάλακτος

αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Υλικά – Για τον πουρέ

2 μέτριες γλυκοπατάτες

2-3 μέτρια καρότα

1 μεγάλο κρεμμύδι

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. βούτυρο

Λίγο θυμάρι

1 κ.σ. μέλι

100 γρ. κρέμα γάλακτος

Αλάτι- πιπέρι 

1/2 κ.γ.μοσχοκάρυδο

300γρ ζωμό λαχανικών


Εκτέλεση – Για το ψαρονέφρι 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Κόβουμε σε φιλετάκια, αλατοπίπερονουμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο, θυμάρι για μαρινάρισα. Ροδίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το μπαχάρι.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε. 

Φλαμπάρουμε προσεκτικά με το κονιάκ και σβήνουμε με το κρασί. 

Τέλος, χαμηλώνουνε την θερμοκρασία, βάζουμε την κρέμα και τον ζωμό και σιγοβράζουμε το φαγητό για 5 λεπτά με κλειστό καπάκι. 

Μόλις δέσει δοκιμάζουμε για αλάτι, πιπέρι. 

Εκτέλεση – Για τον πουρέ

Πλένουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά να φύγει όλο το χώμα. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα ψιλοκόβουμε το καρότο με το κρεμμύδι και τα σκόρδο και σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο. 

Τρυπάμε με πιρούνι τις γλυκοπατάτες κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά. Τις βγάζουμε αμέσως από το βραστό νερό.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε ή τις ανοίγουμε στη μέση και τραβάμε με κουτάλι την ψίχα τους.

Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε με το θυμάρι και το μέλι. Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει για 20΄με κλειστό καπάκι. Προσθέτουμε την κρέμα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμα. 

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύοντας με μια κουτάλα, πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια για να λιώσει γρήγορα και να γίνει λείος και βελούδινος. Αρωματίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο.

Αν πρόκειται να σερβίρετε αργότερα, όσο ο πουρές γλυκοπατάτας είναι ζεστός, καλύψτε την επιφάνεια του με εφαπτόμενη μεμβράνη. Έτσι θα μείνει λείος. Τον σερβίρουμε ζεστό.