Χρόνος Προετοιμασίας 10 Λεπτά

Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά


Υλικά Για 2 μερίδες 

2 tomahawk steak

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

50μλ Κουμανταρία

20γρ γαλλική μουστάρδα

5 πατάτες σε σχήμα μανιταριού

150μλ ουίσκι

5 κλωνάρια θυμάρι

50μλ σκούρα σάλτσα

20γρ βούτυρο

1 σκελίδα σκόρδο

50μλ λάδι

Αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Για το στέικ: μαρινάρετε το στέικ με το σκόρδο, θυμάρι, και το λάδι για 4 ώρες στο ψυγείο.
  2. Ψήστε το στέικ σε ζεστή σχάρα, γυρίζοντας συστηματικά.
  3. Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο μαγειρικής μην ξεχάσετε να ελέγχετε τακτικά το κέντρο του στέικ ακολουθώντας τις πιο κάτω θερμοκρασίες.
    1. Λίγο ψημένο = 55-58c
    2. Μέτρια ψημένο = 58-62c
    3. Μέτριο προς καλοψημένο = 62-65c
    4. Καλοψημένο = Over 65c
  4. Για την σάλτσα: Σε ζεστό τηγάνι λιώστε το βούτυρο και ροδοκοκκινίστε τo κρεμμύδι. Προσθέστε την μουστάρδα.
  5. Περιχύστε με το ουίσκι και έπειτα με την κουμανταρία και αφήστε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  6. Τέλος προσθέστε την σκούρα σάλτσα και ελαττώστε μέχρι να γίνει η σάλτσα παχύρευστη.
  7. Για τις πατάτες: σχηματίστε τις πατάτες να μοιάζουν με μικρά μανιτάρια, βράστε σε ζεστό νερό για 10 λεπτά.
  8. Έπειτα τηγανίστε σε ζεστό λάδι μέχρι να ψηθούν. Πασπαλίστε με φρέσκια βότανα και μπαχαρικά.

Lecturer/Instructor at Intercollege Culinary Arts

National Chefs Teams Director