Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 3 ώρες  

Χρόνος μαγειρέματος: 80-90 λεπτά 

Βαθμός δυσκολίας: 6/10 

Μερίδες: 8 μερίδες 


Υλικά – Για το τσουρέκι

240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 ml νερό

100 ml γάλα φρέσκο, πλήρες

18 γρ. ξηρή μαγιά

650 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκι 

ξύσμα απο 1 πορτοκάλι 

6 αβγά

120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κ.γ. μαχλέπι

1/4 κ.γ. μαστίχα

100 γρ. σταφίδες, μαύρες

1 σφηνάκι κουμανταρία ή μπράντυ

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

 


 

Εκτέλεση 

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ αρχικά με το σύρμα την μαστίχα, το μαχλέπι και την ζάχαρη.

Με αυτόν τον τρόπο αρωματίζουμε τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, το γάλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε.

Παράλληλα μουλιάζουμε τις σταφίδες στο μπράντι. 

Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 12-15 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική σαν τσίχλα.

Στην συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σταδιακά σε μικρά κομμάτια και τις σταφίδες. Χτυπάμε μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο για 4-5 λεπτά.

Το μείγμα μας θα βγει κολλώδες και σχετικά ρευστό. Βουτυρώνουμε περιμετρικά μία φόρμα και στρώνουμε στον πάτο μία λαδόκολλα.

Αδειάζουμε μέσα το μείγμα σε μία η δυο φόρμες μας προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

Ψήνουμε για περίπου 80-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας.

Αφού ψηθεί και κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.