Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 3 ώρες  

Βαθμός δυσκολίας: 4/10 

Μερίδες: 4-5 μερίδες 


Υλικά

1,5 kg χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκκαλο

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο 

1 πράσο

2 καρότα 

1-2 τεμ. σκόρδο 

4-6 κ.σ. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

150 γρ. κόκκινο κρασί

10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

2 κ.σ. βαλσάμικο

χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κ.σ. μέλι

4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

1-2 κλωνάρια δεντρολίβανο

500 γρ. νερό με 1 κύβο λαχανικών

1 αστεροειδή γλυκάνισο

Αλάτι-πιπέρι  

1 κ.γ. παγωμένο βούτυρο

 



Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.

Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το χοιρινό κρέας 

Κόβουμε τα πράσα, τα καρότα και το σκόρδο.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε τα κομμάτια χοιρινού μέσα και τα σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Αν δεν χωράνε όλα στο τηγάνι, τα σοτάρουμε σε δύο δόσεις.

Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, το μεταφέρουμε σε μία γάστρα, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε, για 2-3 λεπτά, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα καρότα και το σκόρδο μέχρι να καραμελώσουν.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το βαλσάμικο και ανακατεύουμε καλά, για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τα, αρωματικά τα λαχανικά στη γάστρα και προσθέτουμε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το θυμάρι, το νερό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι και πιπέρι.

Κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο.

Ψήνουμε για 3 ώρες στους 160°C στον αέρα.