Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΑΛΦΑΜΕΓΑ – REACTION

Στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, βουλευτών και άλλων επισήμων παρουσιάστηκε σήμερα το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από την Μονάδα Περιβαλλοντικών Μελετών & Πράσινης Ανάπτυξης του Οργανισμού REACTION και τις Υπεραγορές Άλφαμεγα.

Περίπου 500 δισεκατομμύρια με 1 τρισεκατομμύριο σακούλες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος. Από αυτές μόνο το 1% ανακυκλώνεται. Οι υπόλοιπες καταλήγουν στο έδαφος και στον ωκεανό και χρειάζονται σχεδόν 1000 χρόνια για να διαλυθούν εντελώς.
Οι καταστροφές που προκαλούν είναι ανυπολόγιστες. Περισσότερα από 100 χιλιάδες θαλάσσια ζώα πεθαίνουν από τις πλαστικές σακούλες που μολύνουν τις θάλασσες ετησίως, μεταξύ των οποίων είναι και οι θαλάσσιες χελώνες. Τις μπερδεύουν με μέδουσες και τις τρώνε, με αποτέλεσμα να πνίγονται και να πεθαίνουν. Αν καταφέρουν να αποφύγουν τον πνιγμό, πεθαίνουν αργά και βασανιστικά από τα χημικά που έχουν οι σακούλες ή από εντερική απόφραξη. Εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί η ρήξη πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στη θάλασσα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα απ’ ότι ψάρια. Παρόμοια μοίρα έχουν και άλλα ζώα, όπως αγελάδες και κατσίκες που επίσης μπερδεύονται και τρώνε σακούλες.

Ο Πρόεδρος του REACTION, Μάριος Σταύρου τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Μονάδα Περιβαλλοντικών Μελετών & Πράσινης Ανάπτυξης του οργανισμού η καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας στα παιδιά. Έχουμε όλοι από τα παιδικά μας χρόνια αφομοιώσει την πλαστική σακούλα σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας. Είναι δύσκολο να πείσεις τους ενήλικες να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες αλλά είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά, τους αυριανούς καταναλωτές, μια διαφορετική προσέγγιση. Σε πολλές χώρες, έχει επιβληθεί η χρέωση της σακούλας, με σκοπό τη μείωση της παραγωγής και της χρήσης της. Παρόλο που πολλοί δυσαρεστούνται, τα νούμερα δείχνουν την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου. Παράδειγμα αποτελεί η Ιρλανδία, στην οποία μειώθηκε κατά 93,5% η χρήση πλαστικής σακούλας από το 2002 που επιβλήθηκε το μέτρο. Στην Κύπρο λοιπόν μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε, κατέληξε ο κ. Σταύρου.

Η κ. Ελίνα Θεοδότου Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ υπογράμμισε ότι Στις Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, εδώ και χρόνια, έχουμε εντάξει στις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που πραγματοποιούμε την εκστρατεία «ΑΛΦΑΜΕΓΑ environmental care». Η συγκεκριμένη εκστρατεία περιλαμβάνει ενέργειες ενημέρωσης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σε τέτοιου είδους ζητήματα. Η λύση σε ένα πρόβλημα είναι πολλές φορές πολύ πιο εύκολη απ’ όσο νομίζουμε. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, τη σωστή πληροφόρηση και την αντίληψη της σημασίας της μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Ας μην αφήσουμε τις δικές μας κακές συνήθειες να καθορίσουν τις συνήθειες των παιδιών μας και το μέλλον τους. Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να αλλάξουμε το τέλος της ιστορίας, ξεκινώντας μια νέα συνήθεια, κατέληξε η κ. Θεοδότου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών 3 – 12 ετών και θα εφαρμοστεί Παγκύπρια. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεκάδες ενημερωτικά και βιωματικά εργαστήρια, διαδραστικές εκπαιδευτικές δράσεις σε όλα τα επίπεδα, ενημερωτικά σποτ καθώς και ψηφιακό ενημερωτικό υλικό . Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.