Το μακρύ ζεστό κυπριακό καλοκαίρι φθάνει σιγά – σιγά στο τέλος του. Η ημέρα μικραίνει, τα κλιματιστικά κλείνουν, ενώ τα παράθυρα ανοίγουν διάπλατα για να μπει στα σπίτια μας δροσερό το φθινοπωρινό αεράκι. Σταδιακά και τα ζεστά ροφήματα επανέρχονται στην καθημερινότητά μας.

Τι καλύτερο από ένα τσάι με λεμόνι στο… μπαλκόνι, στη βεράντα ή ακόμη και στον κήπο, αφού ακόμη ο καιρός το επιτρέπει, μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά;

To τσάι δεν είναι μια αποκλειστικά…  αγγλική συνήθεια. Αντίθετα είναι σήμερα το πλέον διαδεδομένο αφέψημα στον κόσμο, αφού προσφέρεται για όλες τις ώρες, ζεστό ή κρύο σε μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αντικαταστήσει τον καφέ με το τσάι, προσμετρώντας όχι μόνο την υπέροχη γεύση, αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το τσάι είναι ιδανικό αφέψημα για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή αναζητούν φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας στα βότανα, τα ελιξίρια υγείας της φύσης.

Το πράσινο τσάι επιβάλλεται για όσους προσέχουν το βάρος τους αφού βοηθά στον μεταβολισμό, ενώ περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες. Το λευκό τσάι, είναι το λιγότερο επεξεργασμένο είδος τσαγιού και περιέχει φλαβονοειδή που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Το κόκκινο τσάι τονώνει το νευρικό σύστημα χωρίς να το διεγείρει και ενισχύει τον μεταβολισμό, ενώ το μαύρο τσάι θεωρείται σύμμαχος κατά της οστεοπόρωσης, τονώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την στοματική κοιλότητα. Μια σειρά από βότανα με διαφορετικές ιδιότητες συμπληρώνουν την εικόνα: Το χαμομήλι ανακουφίζει από τους πόνους στο στομάχι και τα φουσκώματα. Η τσουκνίδα είναι φυσικός σύμμαχος κατά της αναιμίας και των αρθριτικών. Η λεβάντα μας φτιάχνει τη διάθεση, ενώ η μέντα από την άλλη χαρίζει ευχάριστη αναπνοή και την ίδια στιγμή βοηθά στη διαδικασία της πέψης.

Προσοχή όμως! Ενώ φαίνεται απλή η διαδικασία να φτιάξει κανείς τσάι, στην πραγματικότητα έχει τα δικά της ιδιαίτερα μυστικά, αφενός για απογείωση της γεύσης και αφετέρου για τη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών: Αν επιλέξετε να φτιάξετε τσάι με ζεστό νερό, φροντίστε να το αποσύρετε από τη φωτιά προτού κοχλάσει, ώστε να διατηρήσει το τσάι τις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του. Η προσθήκη λεμονιού στο τσάι βελτιώνει τη γεύση και το πιο σημαντικό, χαρίζει και περισσότερη βιταμίνη C. Προτιμήστε να γλυκάνετε το τσάι σας με μέλι, αντί με ζάχαρη, ενώ αν ρίξετε και ένα ξυλάκι κανέλας ή φρούτα θα έχετε ακόμη καλύτερο άρωμα και γεύση.

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία τσαγιών για να επιλέξετε με βάση τις δικές σας ανάγκες και γευστικές προτιμήσεις. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.