Χταπόδι κρασάτο με μέλι και πορτοκάλι
από την Σταύρη Καουράνη
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1.5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2/10
Μερίδες: 6
Συστατικά
- 1 μεγάλο χταπόδι (1 kg) – καθαρισμένο φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 3-4 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- Φέτες και ξύσμα από 1 πορτοκάλι (πλένουμε καλά)
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ ρίγανη
- 1 κ.γ θυμάρι ξηρό
- 200ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 κ.σ θυμαρίσιο μέλι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Cooking Method
- Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε το χταπόδι. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και οταν πάρει χρώμα προσθέτουμε το κρασί, τις φέτες πορτοκαλιού, τη ρίγανη, τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το χταπόδι για 1,5 ώρα περίπου, για να δέσουν τα υγρά που θα βγάλει με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε στα τελευταία 10 λεπτά το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό με ρύζι ή κριθαράκι
Διατροφικές πληροφορίες ανα 100γρ
Θερμίδες: 120 Kcal
Λίπη: 4,6γρ
Κορεσμένα λιπαρά:0,6 γρ
Υδατάνθρακες: 4,7γρ
Φυτικές ίνες: 0,02γρ
Σάκχαρα: 2,6γρ
Πρωτεϊνη: 10,7γρ